Alegerea lui Donald Trump în SUA și perspectiva taxelor vamale ce ar putea fi impuse economiei germane au deteriorat semnificativ atmosfera la Berlin.
Iar prăbușirea guvernului tripartit de coaliție al Germaniei a aruncat în haos cea mai mare economie a Europei. Demiterea ministrului de Finanțe de către cancelarul Olaf Scholz marchează un punct de cotitură critic în politica germană.
Schimbarea politică vine într-un moment deosebit de dificil, Germania confruntându-se deja cu vânturi potrivnice în ceea ce privește economia.
Fragilitatea mediului politic lovește în economie
Evenimentele recente au adus în Germania un grad foarte ridicat de incertitudine și instabilitate politică, înainte de potențialele alegeri anticipate din martie, ce fac să crească foarte mult îngrijorările cu privire la capacitatea țării de a implementa reforme economice cruciale.
Provizoratul guvernamental limitează sever capacitatea guvernului de a pune în aplicare noi politici sau de a răspunde provocărilor economice, situația fiind din ce în ce mai complicată pe fondul sprijinului din ce în ce mai mare pe care îl primesc partidele considerate a fi extremiste, atât pe partea dreaptă, cât și pe stânga eșicherului politic.
În viitor, partidele tradiționale s-ar putea confrunta cu provocări fără precedent în formarea de coaliții stabile, cu implicații negative pentru puterea economică germană, deja aflată în dificultate.
Fostul motor economic al Europei pare acum să tragă înapoi continentul, scrie ig.com, cea mai mare platformă online dedicată tranzacțiilor bursiere.
Contracție economică puternică în anii următori
Incertitudinea politică lovește deja atât în acțiunile companiilor germane, cât și în obligațiunile publice.
Industria auto, condusă de Volkswagen, se luptă cu provocări uriașe aduse de tranziția departe de a fi reușită la automobilul electric, iar compania a devenit un simbol al problemelor economice ale Germaniei.
Acțiunile băncilor germane, inclusiv Commerzbank, se confruntă cu presiuni suplimentare, deoarece vidul politic complică potențialele situații de fuziune.
Lipsa unei direcții clare a guvernului face planificarea strategică a băncilor și a companiilor germane să fie foarte dificilă.
Economia Germaniei, dependentă de export, s-ar putea confrunta cu provocări semnificative, unii economiști prevăzând o potențială contracție economică de 1,5% în 2027 și 2028, în urma introducerii tarifelor americane.
Până atunci, veniturile companiilor germane sunt de așteptat să scadă cu 2,8% în al treilea trimestru din 2024, aflându-se sub performanțele competitoarelor din Spania și Regatul Unit.
Pentru comparație, creșterea medie la nivelul Uniunii Europene este așteptată să fie de 8% în aceeași perioadă.
Perspectivele negative ale Germaniei au fost agravate de victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA și de ultimele evoluții politice interne, care au afectat sentimentul asupra monedei euro și a pieței bursiere germane pe platformele de tranzacționare europene.
...citeste mai departe despre "Fost motor economic al Uniunii Europene, Germania a devenit punctul nevralgic, în urma victoriei lui Donald Trump" pe Ziare.com