Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pacaleala de 1 aprilie 2009

Pacaleala de 1 aprilie 2009

"Vreau 50% si ii vreau ACUM. Vreau o grila CORECTA de salarizare macar in sectorul public."

Asa isi incheia un cititor comentariul la ultimul text postat pe site de subsemnatul, intitulat,  "Cine castiga, pierde". Sublinierea ii apartine domnului care semneaza cu numele Dan Pacurar. Va asigur domnule Pacurar ca nu exista cineva care sa considere ca un salariu de profesor debutant de 1 200 lei, rezultat din aplicarea majorarii, ar fi nejustificat de mare.

Dimpotriva. Cererea dumnevoastra este legitima chiar daca majorarea de 50% este a politicienilor. Spre deosebire insa de asteptarile celor care se uita cu jind la binefacerile unui sistem de retribuire bazat pe principiul "cine imparte parte isi face".


Afirmatia ca bugetul Ministerului Educatiei are suficienti bani pentru acoperirea cresterilor salariale contine un mare adevar. Cu o conditie: sa fie limitate majorarile retributiilor ce se apropie de ordinulul zecilor de mii de lei iar diferenta sa fie acordata pentru ridicarea limitei de jos a bazei salariale. In acest fel salariile de jos ale bugetarilor pot sa creasca si cu 100%.


Dar nici decizia guvernului de a amana sine die, (chestiunea cu 1 aprilie este o pacaleala la care nu stiu cine va pune "botul") nu poate sa functioneze. Parca vad PNL-ul cerand imperativ, din opozitie, acordarea majorarii de la 1 aprilie. Asta in timp ce un Guvern naucit de criza economica mondiala va fi cerut o prelungire a amanarii.

Deocamdata Tariceanu a reusit sa mai ofere un prilej de proteste sindicale cu o tinta usor de identificat. Daca si-ar fi dat demisia majorarile ar fi fost blocate iar supararea protestatarilor ar fi ramas fara adresa.   


Pentru sindicalistul roman democratie este atunci cand poti sa injuri conducerea statului dar iti inghiti vorbele in fata sefului direct. Lui nu i se pare nepotrivit faptul ca, de fapt, cresterile votate in Parlament sunt sub 40% pentru cei cu retributii mici si 60% pentru cei care acum castiga peste 5.000 lei.

E prea complicat. Mai bine profiti  de faptul ca, in vorbe, Basescu ti-a indeplinit dorintele neputincioase. Presedintele care acum le "da" profesorilor iar maine medicilor, alaltaieri avea obiectii in privinta majorarii pensiilor!

"Majorarea cu 50% a salariilor tuturor categoriilor de personal care se finanteaza din fonduri publice determina cheltuieli bugetare suplimentare in anul 2009 de cca. 21 miliarde lei, respectiv aproape  4% din PIB, la care daca s-ar adauga si influentele ce decurg din cresterea punctului de pensie, rezulta un efort bugetar total de 36 miliarde lei, respectiv 6,2% din PIB."

Acesta este un fragment din scrisoarea Premierului catre Presedinte. Sa presupunem ca acest calcul este eronat, grosier . Abaterea ar fi de …50%. Deci efortul bugetar ar fi de fapt de aproximativ de 3,2% din PIB-ul estimat in constructia bugetara de anul viitor. Si asa ar fi prea prea mare povara…


Ce ar mai putea pregati Tariceanu pentru a se apara bugetul pe 2009 de reactia sindicalistilor la decizia de blocare a majorarilor? In nici un caz "profesorii" nu se vor multumi cu corectia de 9% (alocata din octombrie 2008).

Poate intram in 2009 cu bugetul din 2008!! Ceea ce nu ar fi chiar tocmai rau. Pe actualul  buget Standard&Poor's a acordat Romaniei calificative imbuntatite. Acum am intrat iar pe perspective negative. Cica nu salariile profesorilor ar fi devina pentru depunctare. Nu este corect. Salariile bugetarilor vor avea propria contributie anul viitor la reconfirmarea deteriorarii calificativelor.  

Ne-au trebuit douazeci de ani brucanieni pentru a ne recastiga, cat decat, respectul de sine prin performanta economica. Pentru mine respect este faptul ca, atunci cand, in plina criza mondiala, o companie straina trebuie sa isi restructureze productia, si inchide mai intai fabricile din Ocident.

Unitatile din Romania au costuri de productie mai mici decat cele din Vest. Puterea de cumparare in regiune nu este in scadere ca in restul Europei iar pietele emergente au inca un potential de crestere apreciabila. Toate aceste atuuri se pot pierde din cauza extremismului politic din aceasta toamna. (As fi zis "sindical" dar nu exista miscare sindicala autentica in tara asta.)


Comentariu de George Vulcanescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 4338 ori