Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

De la blocajul mental la blocajul financiar

De la blocajul mental la blocajul financiar

Ce inseamna sa ai de primit cu 50% mai mult decat luna trecuta cand de la contabilitate vei fi anuntat ca plata salariilor intarzie pentru ca nu au intrat banii? Sunt convins ca sunt multi cei care, in decursul anilor, au mai auzit explicatia asta data de conducerea firmei prin vocea impersonala a doamnei de la "financiar".

Intarzierea virarii salariilor este primul semnal ca o firma are probleme cu incasarile. Iar cand cauza micsorarii fluxului de numerar este neplata facturilor emise catre parteneri care la randul lor au probleme cu incasarile, se poate vorbi de o problema de lichiditate majora in sectorul respectiv de activitate.

Cand criza de lichiditate afecteaza o arie larga a economiei, se instaleaza blocajul financiar. Dupa ce aproape ca uitasem de notiunea asta, iata ca blocajul financiar bate din noua la usa. Din pacate politicienii nostri sunt surzi si cum altfel...iresponsabili.

Au dat tare melodia cu crestrerile salariale si isi refac satisfacuti si socotelile pentru alegeri dupa "televotingul sindical". Pentru ei prioritatile sunt clare mai intai alegerile apoi inflatia, blocajul finaciar, falimentele si somajul.

Riscam sa aducem criza inainte sa vina criza peste noi. Nu o spun eu ci numerosii observatori ai parcursului Romaniei din aceasta toamna. Cu toate acestea parlamentarii sunt hotarati sa ne traga covorul de sub picioare acum cand de bine de rau mai tot romanul isi putea permite unul. Un covor mai mare sau mai mic, dupa posiblitatile oferite de cota unica.

Stimulati de lipsa de modestie a unui Executiv care tot anul s-a laudat cu performantele economice, sindicalistii isi cer in strada partea de contributie la cresterea record a PIB; incluzand intarzierile de majorare din ultimii 20 de ani si un avans pentru criza care va sa vina. Si uite cum poate Guvernul sa "cada" in mod neasteptat doar din inertia lui buimaca.

Ce presedinte jucator si-ar fi inchipuit ca exista o modalitate atat de simpla de a scapa de agasantul prim ministru cu care a pornit la drum ?! Cine si-ar fi inchipuit ca primul ministru isi va rupe singur "piciorul" alunecand pe panta narcisismului de partid repetand isprava bravului motociclist caruia ii fuge motorul de sub fund intr-o curba usoara?!…

Dar sa nu deviem de la subiect.

Suntem in fata unui pericol mult mai mare decat deficitul bugetar, inflatia, deprecierea leului si cresterea ratelor creditelor in lei si in valuta la un loc: blocajul financiar. Oricum acesta este in strasa legatura cu toate elementele amintite.

In 2008, comportamentul de plata al agentilor economici s-a inrautatit. Fenomenul care tinde sa se accentueze se este denumit blocaj financiar. Totul incepe atunci cand firmele prestatoare sau producatoare nu isi mai primesc banii de la clienti.

Acest fapt produce o reactie in lant. La randul lor, producatorii intarzie plata facturilor catre furnizori. Insolventa unei dintre companiile din angrenajul contractare-productie-servicii-livrare-plata, poate afecta, pe principiul dominoului, mai multi agenti economici. Anul acesta s-au inmultit cazurile de neplata in care recuperarea banilor nu mai este posibila decat prin hotararea instantei. Constructiile sunt primul sector economic care se aproie de blocajul financiar.

Acest domeniu este un seismograf al socurilor economice. Incidentele de neplata au o amploare fara precedent in ultimii patru ani. "Din experienta noastra cazurile in care facturile nu se mai platesc si pentru plata carora sunt deschise procedurile legale de recuperare sunt cu aproximativ 50% mai numeroase fata de anul trecut" mi-a relatat Cristian Ionescu, seful Coface , firma specializata in managementul creantelor si asigurarea de credite.

Specialistul a carui companie monitorizeaza modul in care firmele isi respecta angajamentele de plata este ingrijorat de inmultirea cazurilor in care doar justitia mai poate determina agentii economici sa isi respecte obligatiile de plata. Indiferent ca este vorba de facturi ori deconturi pentru produse, servicii sau rate la credite. Seful Coface mi-a confirmat largirea ariei de curpindere a fenomenului ce se insinueaza in economie.

"Pe langa sectorul constructiilor, au crescut incidentele de plata si in domenii precum distributia de produse electronice si electrocasnice, procesarea si comercializarea carnii si mezelurilor, comertul si distributia de produse si componente IT, agricultura. Insa de departe cea mai mare crestere s-a inregistrat in sectorul constructiilor unde pericolul blocajului financiar este cel mai pronuntat", a subliniat Cristian Ionescu. (In materialul video alaturat veti gasi mai multe explicatii relevante)

Concluziile unei companii conexate la comportamentul de plata al agentilor economici este mai mult decat un semnal de alarma. Este un motiv suplimentar de reflexie asupra momentului critic pe care il traverseaza economia. Vorbind de motivele pentru care nu este recomandabila o crestere irationala a salariilor apare, acum, in discutie un argument mult mai concret: blocajul financiar.

Sunt doua notiuni economice la care oamenii au reactii emotionale puternice: cursul de schimb si blocajul financiar. Un curs de schimb defavorabil monedei nationale se traduce prin rate mai mari la credite si preturi majorate iar blocaj financiar insemna scumpiri, falimente si somaj. Prin comparatie restul elementelor invocate in sprijinul temperarii elanului demolator al majorarii salariilor par chestiuni abstracte.

Pentru omul obisnuit, sunt irelevanti termeni precum deficitul bugetar, deficitul de cont curent si chiar inflatia. El stie ca la buget sunt mai multi bani si se considera indreptatit sa ii cresca salariul. Cu cat mai mult cu atat mai bine. A desena apocalipsa ca pe o paine cu pretul de 1 milion de lei vechi este la fel de neconvingator cu a-i vorbi flamandului de pericolul bulimiei. Petru a nu mai vinde pielea ursului din padure trebuia ca mesajul politic sa se raporteze la cifrele reale ale performantei economice actuale cu plusurile si minusurile ei.

Altfel nu poate fi explicat ce este gresit in solicitarile salariale. De ce este nevoie de investitii din bani publici? Ce sume ar trebui conservate din resursele bugetare pentru a sprijini economia sa faca fata anticipatului declin generat de criza mondiala? (Sa lamurim un aspect: solictiarile sunt ale sindicalistilor dar majorarile irationale sunt ale politicenilor. Daca nu ar fi fost votata legea pentru profesori acum am fi vorbit doar de criza mondiala si de efectele anticipate).

Pana in aceasta toamna, protestele sindicale izbucneau de fiecare data pe fondul inrautatirii paramentrilor economiei afectate de dezechilibrele structurale. Astazi, pentru prima oara in istoria postdecembrista, problemele economiei sunt pe cale sa fie devansate de criza sociala.

Timp de zece ani, dupa 1990, Romania a fost ocolita de investiile straine din Europa de Est precum ocolesc bancurile de pesti epavele de pe fundul oceanului. Acum cand, in fine iesisem si noi la spurafata si ne bucuram ca ne sareau pestii pe punte suntem pe cale sa ne ducem din nou la fund din cauza stupizeniei echipajului.

Pe langa tot ceea ce stiti de pe site-ul Bloombiz, din ziare sau de la televizor, raul incepe sa avanseze si din directia blocajului finaciar. Cine are interesul sa anuleze castigul de credibilitate al economiei? Cine ne vrea din nou mancare la pesti?

In plina criza mondiala blocajul mental al clasei politice risca sa fie transferat economiei. Deturnarea banilor bugetari dinspre investitii spre mita electorala va grabi instalarea blocajului financiar.

Vezi interviul video cu Cristian Ionescu, Coface

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3740 ori