Comisioane de criza

Luni, 20 Aprilie 2009, ora 22:12
4845 citiri
Comisioane de criza

Hristos a inviat! Si in zilele de Pasti vorbim tot despre bani. Poate este un pacat dar nu al meu, ci al lor, al celor lacomi. Aveam un alt subiect pe care sa il comentez astazi daca o intamplare din Saptamana Mare nu mi-ar fi reamintit ca traim intr-o lume dominata de dumnezei vremelnici. Nu sunt multi, dar depinzi de ei.

De la seful isteric care iti aduce aminte in fiecare zi ca nu esti de neinlocuit, la functionarul de dispozitia caruia depinde cu cati bani te mai intorci acasa.

Motto-ul lor este preluat dintr-un citat care a facut cariera pe Wall Street: "Lacomia este ceva bun. Poti sa fii lacom si sa ai inca o parere buna despre persoana ta". Dupa acest citat a fost turnat un film exceptional, o fresca a anilor 80 cand cinismul domina lumea afacerilor.

Acelasi cinism care ar fi putut demola lumea acestor timpuri daca guvernele marilor state nu ar fi apelat, cum altfel, la resursele pagubitilor, adica ale contribuabililor. In Saptamana Mare tot omul, ortodox, ar trebui sa fie mai ingaduitor, mai contemplativ, mai atent la el insusi si mai putin critic cu greselile celor din jur.

Miercuri insa am calcat stramb. Am intrat intr-o banca. Promisesem unui prieten ca ii voi plati rata la creditul ipotecar. Amicul era foarte prins la serviciu si ii era teama ca nu va ajunge sa isi achite rata. Nu mai avea nevoie de-o alta penalizare. Ii erau suficiente "penalizarile" pe care le-a tot platit de cand s-a insurat.

A considerat insa ca relatia cu banca este mai suportabila decat cea cu soacra. Si ca sa nu mai stea sub acelasi acoperis cu coana mare a facut un credit si s-a mutat cu familia intr-un apartament. Seria de sanctiuni divine nu a incetat insa.

De parca nu ar fi fost suficient ca a cumparat casa la un pret piperat, intre timp au crescut si dobanzile. Azi plateste cu peste 50% mai mult decat acum trei ani cand s-a imprumutat. Hotarat sa nu mai dea nimic in plus hapsanei banci, omul a apelat la mine sa ii platesc rata. Am acceptat.

De altfel, nici nu era prima data. Rabdarea mi-a fost pusa la incercare inca din clipa in care m-am asezat la rand. Cele doua ghisee erau deschise, dar numai unul functiona. Dumnezeu stie ce treburi avea una dintre lucratoare. Desi eram a doua persoana la rand, am parasit banca dupa o jumatate de ora.

Chiar in momentul in care si cea de a doua casiera isi reluase locul. Dar coada numara acum zece persoane. Nervozitatea nu mi-a fost provocata de timpul pierdut. Suntem antrenati din punctul asta de vedere. Am fost educati de comunisti sa fim umiliti. Capitalistii sunt mici copii.

A devenit regula: cu cat o banca este mai mare, cu atat serviciile sunt de calitate mai scazuta. Marii investitori au bagat bani in echipamente si know-how. De lucrat la ghiseu, lucreaza insa cu "materialul" clientului, respectiv cu romani. De asta nici nu m-am mirat cand, in afara de buletinul titularului, mi s-a cerut si propriul act de identitate.

Am considerat ca este doar un functionar mai zelos, desi procedurile ar trebui sa nu difere de la o unitate la alta a aceleiasi banci. Functionarul nu avea insa nici un "defect". Se schimbasera procedurile peste noapte. Acum se plateste un comision fix, de 3 euro la cursul bancii, pentru operatiunile de plata in numerar efectuate de alte persoane in afara titularului. Deci, fatalitate! De ce te feresti nu scapi!

Desi a vrut sa fie un bun platnic amicul meu tot a fost penalizat. Remarci ar fi numeroase. Pe masura caracterului hulpav al bancilor. Cu cateva luni in urma Banca Nationala a Romaniei atragea atentia bancherilor straini ca: "mentinerea unei relatii functionale pe termen lung intre banci si clientii lor, presupune evitarea transferarii nejustificate asupra acestora din urma a cresterilor de dobanzi rezultate indirect din cotatiile care reflecta disfunctionalitati ale pietei interbancare".

Atentionarea era urmarea unei decizii fara precedent a BNR de a limita majorarea dobanzilor la creditele in derulare, la un plafon fix al ROBOR. Dobanda interbancara o luase razna, sarind peste 40%, pe fondul unei crize temporare de lichiditati in piata. Despre ce relatie functionala intre banci si clienti se poate vorbi atat timp cat inventivitatea in spolierea clientilor nu are limite?

Asta in conditiile in care marile banci sunt si cei mai mari agenti economici sustinuti in aceasta perioada de catre statele europene. Au indatorat populatia pana peste poate dar nu pot plati pentru acest "pacat". De ele depinde economia tarii in care functioneaza. Instabilitatea unei mari institutii financiare poate afecta tot sistemul bancar.

Pentru a preveni o asemenea situatie marilor banci le-au fost oferite garantii si ajutoare de stat din partea guvernelor din tarile de origine. In Romania au primit din partea BNR chiar un supliment de lichiditate in valuta. La randul ei, BNR nu ar fi putut stinge setea de lichiditati a bancilor comerciale daca nu ar fi fost acordul cu FMI.

Dar in esenta si banii de la FMI sau Banca Mondiala sunt tot bani ai contribuabililor tarilor membre. Si cum raspund ele acestor favoruri? Marlaneste. Inventand tot felul de trucuri prin care sa-si mai sporeasca veniturile din comisioane. Intamplator am descoperit unul. Naravul din fire nu are lecuire.

Anul trecut, jumatate din veniturile nete din sistemul bancar au provenit din comisioane. Dar sunt si banci mari ale caror venituri din dobanzi sunt mai mici decat cele din comisioane. Taxarea clientilor care utilizeaza numerar reprezinta sursa principala de venituri din comisioane.

Nu sunt adeptul articolelor scrise din pataniile proprii. Pe cine ar putea interesa cearta mea cu un politist sau faptul ca am dat cu roata intr-o groapa. Toata lumea ii injura pe politisti, orice sofer ajunge sa isi indrepte jentile din cauza gropilor.

Dar ceea ce am adus in prim plan poate va fi de folos si altora. In cazul ratelor mai mici acest comision poate fi mai mare decat penalizarea pentru o saptamana de intarziere la plata. Poate este un pacat sa vorbesti de bani in zilele de Pasti dar nu al meu ci al lor, al celor lacomi. Al celor care ne obliga sa adoptam statutul de supravietuitor. In ziua de azi daca iti pastrezi slujba si ai din ce plati ratele si comisioanele te incadrezi in categoria supravietuitorilor.

Comentariu de George Vulcanescu.

 

Intra pe Biztube, primul video-portal de business din Romania, ce reuneste interviuri de marca cu greii din lumea afacerilor si stiri economice de ultima ora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca, #comision, #criza , #Editorial