Claustrofobia strica armonia

Marti, 07 Iulie 2009, ora 23:50
2426 citiri
Claustrofobia strica armonia

Nu este un lucru rau ca PSD propune un nou set de masuri anticriza. Una din 24, daca ar avea aplicabilitate, ar trebui automat preluata in programul de guvernare.

Nicio masa fara peste! Acest promo a facut cariera prin anii ’80. Ceea ce era menit sa creeze senzatia de abundenta si satietate era de fapt o simpla operatiune de lichidare a stocului de cutii de conserve de peste oceanic ajunse la limita de valabilitate.

Nomenclaturistii vremii nu isi mai aduc aminte de campania asta pentru ca in meniul lor nu figura plevusca expirata, ci carnea fara oase si grasime. 

Ar putea fi o explicatie a preferintei PSD pentru carnea de pui neprelucrata. 

Postarea acestui articol in fruntea listei de produse agroalimentare, pentru care PSD propune reducerea TVA, are o logica. Cine stie mai bine decat membrii de frunte ai PSD cat de sanatoasa este carnea de pui?! Desigur, este o interpretare rautacioasa.  Mi se pare insa demn de umorul absurd modul in care seful PSD intelege sa atraga atentia in campania electorala.

Din programul anticriza avansat luni guvernului, prin intermediul media, nu putea lipsi o masura importanta de protectie sociala: reducerea TVA. Dar PSD este un partid responsabil. Stiind ca TVA este una din resursele bugetare de baza, PSD s-a limitat la nominalizarea a trei produse: painea, carnea de pui neprelucrata si laptele (ouale lui Nastase nu-s).

Pentru a conferi credibilitate deciziei, a propus si un “mecanism de control prin care micsorarea TVA sa se regaseasca in reducerea preturilor, si nu in cresterea profiturilor comerciantilor". Curat social-democratie...

Nu este un lucru rau ca PSD propune un nou set de masuri anticriza. Una din 24 daca ar fi aplicabila si tot ar trebui preluata de Guvern. Ideal este sa nu iesi insa la inaintare cu un pomelnic de prevederi doar, doar, in final, este adopotata una dintre ele. Iar pentru  restul te plangi de obtuzitatea PD-L. 

Nici modul de functionare al coalitiei nu conteza. Cum nu are prea mare relevanta daca astfel de propuneri trebuiau facute, initial, „in house” si apoi mediatizat doar rezultatul discutiilor cu partenerii de coalitie. Intrebarea care se pune este: sunt aplicabile?

Voi lua in discutie doar trei dintre masurile pe care cred ca ar pune accentul PSD. Dar mai intai trebuie sa fac o precizare. In forma in care a ajuns la presa, acest program este unul de cheltuieli publice si nu de reconversie, restructurare si relansare economica.

Premisa de la care pleaca PSD este ca statul are resursele de a suporta grosul masurilor. Dar nu indica resursele de alimentare a bugetului in conditiile reducerii fiscalitatii si a sporii programelor de investitii pe toate directiile.

1. "Crearea unui Fond National de Locuinte pentru construirea a 50.000 de locuinte complet echipate, supuse regimului de inchiriere, cu garantii acordate prin Fondul de Garantare pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii."

Multe din sperantele relansarii activitatii economice pornind de la sectorul imobiliar sunt legate de acest Fond de Garantare.

De parca FNGCIMM ar fi formula secreta a unui alchimist de succes si nu abrevierea unei institutii publice cu un rol limitat in "implementarea politicilor de sprijinire a dezvoltarii sectorului IMM". Fondului i se poate largi aria de cuprindere dupa modelul AVAS.

Dar aceasta insitutie nu produce bani dupa schema de functionare a suratei, fosta AVAB. Putini stiu cu cata dificultate a fost prelevat, din fondurile la dispozitia Guvernului, miliardul de euro pentru asigurarea garantiilor pentru „Prima casa”.

Acest program nu era in plan la momentul constructiei acordului cu FMI, deci el se va regasi in deficitul bugetar. De unde miliardele de euro pentru garantarea creditelor angajate de companiile implicate in finalizarea celor 50.000 locuinte? Iar acestea locuinte ar urma sa fie oferite de stat spre inchiriere! Generos dar improbabil. Doar daca Guvernul renunta la acordul FMI sau la restul proiectelor de investitii propunerea are sanse de a fi pusa in practica.

2. „Extinderea “programului Rabla” pentru persoanele juridice de la 1 septembrie 2009 si pentru tractoare si alte utilaje agricole, incepand de la 1 ianuarie 2010.” Aceasta este una dintre masurile riscante dar fezabile. Riscul deriva din faptul ca efectele sale benefice sunt asociate unui termen scurt.

Diminuarea fortei de impact a crizei  conditioneaza succesul unui astfel de program.

Doar revenirea consumului la un nivel ridicat ar favoriza achizitiile de masini si utilaje din productia interna. (Masura nu poate fi trecuta insa in contul PSD pentru ca are mai multi parinti de a doua zi dupa ce a fost facut public programul „Prima casa”.)

PSD a preluat de la mediul de afaceri si propunerea ca "plata TVA catre stat sa se faca la incasarea facturii, si nu la emiterea acesteia".

La fel si eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri (forfetar), incepand cu 1 septembrie 2009. O noutate nu sunt nici propunerile privind acordarea unei bonificatii pentru bunii platnici. Noi sunt doar cifrele:"5% din valoarea obligatiilor fiscale catre bugetul de stat pentru firmele care timp de 3 ani consecutiv si-au platit la zi datoriile, dar si acordarea unei bonificatii de 5% pentru persoanele fizice care isi achita integral obligatiile fiscale pana la 31 martie a fiecarui an."

De retinut este doar eliminarea impozitului minim. Efectul sau benefic asupra finantelor statului nu a putut fi probat. Chestiunea cu TVA-ul este la fel de incurcata ca si cea cu eliminarea impozitului pe profitul reinvestit.

Induce hazard in incasarile bugetare. Inainte a putea evalua efectele pozitive ale modificarii legislatiei fiscale se va consemna o diminuare brusca a veniturilor bugetare. Raman in discutie bonificatiile.

Dar ideea de a-i incuraja sa plateasca, tocmai pe cei care oricum isi achitau darile la timp, este un non sens. Nu este obligatoriu ca exemplul va fi urmat si de cei obisnuiti sa nu isi achite datoriile. O asemenea masura poate fi in cel mai bun caz o forma de mita electorala pentru contribuabilii corecti sau potenti. Oricine se bucura cand are de platit mai putin decat se asteapta.

Dar asta nu aduce voturi daca se adanceste criza.

Cand esti la guvernare dar trebuie sa faci si opozitie posibilitatile de exprimare sunt limitate. Te poti imbolnavi de claustrofobie si in compania cuiva; atunci cand nu te lasa sa respiri in voie. De aceea luarile de pozitie publice ale aliatilor par mai curand contemplative decat pragmatice, la obiect.

PSD avea nevoie sa iasa in fata cu un program propriu de guvernare pentru a se distanta de nerealizarile de pana acum.

Comentariu de George Vulcanescu

#anticriza, #criza, #masura, #psd , #Editorial