Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cine castiga, pierde

Cine castiga, pierde

Romania este pe cale sa piarda o ocazie unica. Aceea de a reduce decalajul fata de Europa profitand de recesiunea din tarile occidentale.

Cica ursul si iepurele isi asteptau randul la vizita medicala pentru a fi inrolati in armata. Primul intra iepurele. Dupa cateva minute se intoarce bucuros si ii spune ursului ca a scapat de armata. "Cum asa?" il intreba ursul.

"Stii ca eu am dintii astia din fata mai departati. Defectul asta m-a scapat de armata". Ursul nu mai sta pe ganduri. Ia o caramida de jos si isi da cu ea peste gura. Plin de sange si incovoiat de durere intra in cabinet. La iesire, iepurele il astepta ingrijorat. Ursul era insa bucuros nevoie mare. "Am scapat!". "Cum?", insista iepurele. "Am platfus".


Cam asa si cu sindicatele din invatamant. "Am scapat. Curtea Constitutionala ne-a recunoscut cresterea salariala de 50%." Si ce daca fata tuturor este schimonosita de consecintele unei majorari ilogice a retributiilor din sectorul bugetar.

Ideea ca banii le vor fi acordati din banii bugetului Educatiei, deci nu afecteaza pe nimeni, este doar partial corecta. Ceilalti bugetari isi vor cere si ei dreptul la cresteri salariale similare. Toti vor sa isi traga o felie din veniturile bugetului rezultate din PIB-ul viitor. Pe care toti il vad parca prin "zoom 6".


Cine sa mai tina cont de faptul ca la un 50% pentru profesori si 50% pentru functionari publici se potriveste si un 25-30% pentru muncitori; indiferent daca lucreaza la stat sau la privat. In aceste conditii din doua, una: ori va fi indusa o inflatie galopanta ori va creste costul muncii.

Scumpirea fortei de munca, volatilitatea ridicata a cursului de schimb, saltul inflatiei si al dobanzilor la credite vor impiedica mentinerea unui ritm inalt de crestere al PIB. Unii vor spune ca recesiunea din statele Uniunii Europene ar fi franat oricum avansul economiei.

Dar chiar si asa exista posibilitatea de a reduce dezechilibrul balantei comerciale cu tarile comunitare. Pe fondul declinului economiilor apusene Romania are sansa, unica, de a reduce decalajul fata de tarile avansate doar mentinandu-se pe "plus".


Iata un exemplu al schimbarii rapide a liniei orizontului, in contextul perturbatiilor de pe pietele financiare: amanarea proiectului de 5 miliarde de euro al grupului Voestalpine. Ezitarea investitorilor austrieci din domeniul siderurgic a fost explicata prin reculul puternic al productiei mondiale de otelul.

Austriecii mai au insa mult pana la momentul in care ar putea obtine prima sarja. In cinci ani, cand se vor fi dat in folosinta primele cuptoare, foarte probabil piata otelului va fi iar pe val. Problema lor este ca banii in Europa s-au scumpit deja, ceea ce ii impiedica sa mai obtina finantarea la costuri reduse.

Paradoxal, amanarea ne poate da un motiv de bucurie din categoria ursului la inrolare. Daca tot nu ne-au confirmat ca vor construi combinatul in Romania macar stim ca, in conditiile date, nici Bulgaria sau Ucraina nu vor avea parte de cele 5 miliarde!!

 

In concluzie de euforia fara margini a sindicalistilor vor putea avea de castigat numai ei. Dar de pierdut vom pierde toti (profesori, functionari publici, muncitori, ziaristi etc).


Sunt totusi si pescari "iscusiti" care stiu sa pescuiasca in ape tulburi. Dar despre asta in comentariul viitor…


Comentariu de George Vulcanescu

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2735 ori