Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UDMR urmareste interesele Ungariei la Rosia Montana

UDMR urmareste interesele Ungariei la Rosia Montana
Presedintele Gabriel Resources, Alan Hill, sustine ca principalii opozanti ai proiectului Rosia Montana sunt George Soros si statul ungar, care ii au drept "aliati" in Romania pe reprezentantii UDMR, respectiv senatorul Peter Eckstein Kovacs si ministrul mediului Attila Korodi.Presedintele-director general al Gabriel Resources si al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Alan Hill, a afirmat, miercuri ca fondatorul si finantatorul Fundatiei Soros in Romania, George Soros, "se opune minei de aur de la Rosia Montana (...), desi nu este impotriva mineritului intrucat a investit in companiile miniere".

Totodata, Alan Hill a admis ca George Soros detine actiuni la compania Newmont, companie care este, de altfel, actionar minoritar in Gabriel Resources Ltd., care detine 80,7% din Rosia Montana Gold Corporation.

Un alt opozant nominalizat de presedintele-director general al Gabriel Resources este statul ungar, pe care Alan Hill l-a acuzat, indirect, ca doreste "aurul Ungariei din Transilvania". "Pana in dimineata aceasta am vorbit cu grija despre iredentism - dorinta de recastiga teritorii pierdute in tarile invecinate. Acum voi aborda problema direct pentru ca trebuie sa ajungem la agenda secreta de lucru a unora dintre cei care se opun proiectului nostru", a precizat Hill.

In aceeasi ordine de idei, acesta a afirmat ca in cadrul protestelor fata de proiectul sustinut de RMGC a observat indicatoare cu numele Verespatak - numele vechi unguresc pentru Rosia Montana, sustinand, de asemenea, ca un grup de tineri de etnie maghiara au protestat in cursul acestei veri la Rosia Montana "strigand sloganuri de tipul "Pastrati aurul Ungariei pentru Ungaria!".

Mai mult, Alan Hill a explicat ca, dincolo de protestele organizatiilor neguvernamentale finantate de catre George Soros, oponenta manifestata de statul maghiar gaseste "aliati" in Romania in cadrul Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR). "Sa luam in consideratie interzicerea utilizarii cianurii in mineritul din Romania, care se dezbate luna aceasta in Parlamentul Romaniei - interzicere propusa de catre un senator UDMR si sustinuta puternic de ministrul UDMR al Mediului", a aratat presedintele RMGC in sustinerea acestei ipoteze.

In acest sens, Alan Hill i-a acuzat pe reprezentantii UDMR in administratia centrala din Romania ca raspund unor "ordine" venite din partea statului maghiar. "Un extras din scrisoarea domnului Soros catre Newmont ar putea sa lumineze aceasta problema - "UDMR, care si-a exprimat opozitia clara fata de de proiect in trecut, a preluat recent controlul asupra Ministerului Mediului" si domnul Soros a adaugat "in aceste conditii, este putin probabil ca proiectul sa primeasca licentele necesare pentru a putea continua", a explicat Hill, citand din documentul precizat.

Mai mult, acesta sustine ca toate demersurile privind blocarea proiectului propus de RMGC au la baza interesele altei companii in privinta exploatarii miniere de la Rosia Monatna. "Am fost informati ca o companie maghiara asteapta in culise sa poata initia un proiect in Rosia Montana - posibil fara utilizarea cianurii", a mai aratat Hill, refuzand, insa, sa ofere mai multe detalii despre aceasta companie.

De asemenea, acesta a precizat ca o mina de aur la Rosia Montana este imposibila fara utilizarea cianurilor. "Sa fim clari: oricine afrima ca poate dezvolta o mina de aur la Rosia Montana in mod economic si fara utilizarea cianurii va minte. Daca ar fi posibil, va asigur ca am fi integrat acest lucru in proiectul nostru", a mai spus Alan Hill.

Totodata, acesta a reamintit avantajele sociale si economice pe care le aduce proiectul propus de RMGC atat statului roman, cat si comunitatii locale. Pozitia presedintelui-director general al RMGC a fost sustinuta, de asemenea, de catre directorul general al Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului (CNCAF) Minvest Deva, Pompiliu Crai si secretarul general al Confederatiei Nationale Sindicale Meridian, Ion Albu.

Guvernul a adoptat, la inceputul lunii iunie, un punct de vedere pozitiv fata de proiectul legislativ initiat de senatorii clujeni Eckstein Kovacs Peter (UDMR) si Gheorghe Funar (PRM), care prevede interzicerea utilizarii de cianuri in activitatile de exploatare miniera din Romania.

Forma propusa pentru aliniatul care va fi inclus la articolul 4 al Legii 85/2003 prevede ca "activitatea miniera bazata pe folosirea de cianuri, in orice etapa a exploatarii aurului si argintului, precum si in orice etapa a procesarii si innobilarii reziduurilor este interzisa. Aceasta interdictie se aplica si in cazul folosirii compusilor de cianura in orice procent, precum si in cazul folosirii sale in combinatie cu alte metode de procesare sau innobilare a reziduurilor".

Comitetul inteministerial de Analiza Tehnica evaluaeza, in prezent, Anexa la Raportul Studiului privind Evaluarea Impactului asupra Mediului, care contine raspunsul la cele 5.610 intrebari si 93 de contestatii formulate in cadrul dezbaterilor publice privind proiectul, documentatie transmisa Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile de catre RMGC la inceputul lunii mai. In urma analizarii acestor documente, se va decide daca proiectul va primi sau nu acordul de mediu din partea Guvernului Romaniei.

Rosia Montana Gold Corporation este compania care a propus statului roman controversatul proiect de exploatare miniera a zonei aurifere prin folosire de cianuri, in stravechea localitate din Muntii Apuseni.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 950 ori