Top filantropi: Cati bani au donat miliardarii lumii?

Luni, 07 Februarie 2011, ora 14:18
3515 citiri
Top filantropi: Cati bani au donat miliardarii lumii?

50 de miliardari ai lumii, in frunte cu George Soros si primarul New York-ului Michael Bloomberg, au donat in 2010 peste 3 miliarde de dolari in scopuri caritabile. Unii dintre acestia si-au luat angajamentul public de a dona cea mai mare parte din averea personala cauzelor filantropice si organizatiilor caritabile in timpul vietii sau dupa moartea lor. Chronicle of Philanthropy a realizat un top cu cei mai darnici 50 de filantropi, din 2010.

Vezi care au fost cei mai darnici 10 miliardari ai anului trecut si unde s-au dus banii lor.

George Soros

Suma donata de catre Soros in 2010 a fost de 332 milioane dolari catre Fundatia Open Society, al carei fondator este din 1993, cand a infiintat-o pentru a sprijini dezvoltarea institutiilor democratice in intreaga Europa Centrala si de Est si in fosta Uniune Sovietica.

De asemenea, Soros este presedinte al Soros Fund Management, o firma din New York care gestioneaza fonduri speculative.

Michael Bloomberg

Primarul New York-ului, in varsta de 68 de ani, a donat 279,2 milioane dolari, bani care s-au dus catre 970 de ONG-uri pentru a sprijini sprijina serviciile umane, relatiile publice si arta.

Printre cele mai cunoscute ONG-uri pe care acesta le-a finantat se numara Alianta tinerilor artisti si a scriitorilor din New York, Centrul pentru Integritate Publica din Washington, Muzeul del Barrio, Asociatia evreiasca pentru ajutorarea batranilor.

De asemenea, primarul New York-ului a infiintat Bloomberg LP, cea mai mare companie de stiri si informatii financiare din SUA.

Denny Sanford

Presedintele si directorul executiv al United Financial a donat 162,5 milioane de dolari catre fundatia Sanford Health, dar si catre institutul de cercetare medicala Sanford-Burnham.

Din cei 162,5 milioane de dolari, 100 milioane au fost donate catre fundatia SanfordHealth pentru a infiinta un institutenational de cercetare in tratamentul cancerului de san.

50 milioane de dolari au trimisi catre institutul de cercetare Sanford Burnham, 10 milioane au fost donate catre un spital de pediatrie, iar 2,5 milioane catre Vision 360, o organizatie evanghelica crestina din Orlando.

Eli and Edythe L. Broad

Cuplul a donat 118,3 milioane de dolari catre Fundatiile Broad, din Los Angeles. Fundatiile sprijina programe civice, muzee de arta contemporata si cercetare stiintifica si medicala.

Eli Broad este fondatorul KB Home Corporation, companie de constructii de case si fondatorul SunAmerica, o companie de servicii financiare, ambele in LA.

Boone Pickens

Omul de afaceri a donat 101 milioane de dolari catre Universitatea Oklahoma State, bani ce vor fi directionati catre burse academice.

Institutia va primi banii dupa moartea omului de afaceri.

Boone Pickens este fondatorul Mesa Petroleum, o companie petroliera si al companiei BP Capital, o firma de investitii energetice, ambele situate in Dallas.

Mark Zuckerberg

CEO-ul Facebook a donat 100 milioane dolari catre sistemul de scoli publice din orasul Newark.

Donatia a constat in actiuni Facebook catre fundatia pe care a infiintat-o numita “Startup: Education”, o organizatie menita sa ajute sistemul de invatamant si scolile publice din Newark.

Fondatorul retelei sociale Facebook este la prima actiune filantropica si nici nu a fost implicat pana acum in sistemul educational din Newark.

Marc R. and Lynne Benioff

Fondatorul Salesforce.com a donat 100 de milioane de dolari catre Spitalul de Copii din San Francisco, pentru construirea unei noi cladiri.

Cuplul a donat 50 de milioane la inceput, iar restul de 50 de milioane a promis ca-i va dona peste 5 ani.

Pierre and Pam Omidyar

Fondatorul companiei eBay si sotia sa au donat 61,5 milioane de dolari catre HopeLab, o organizatie non profit care se ocupa cu dezvoltarea tehnologiei pentru ajutorarea copiilor cu boli cronice, Humanity United, Omidyar Network si Ulupono Intiative, o organizatie din Honolulu

care sprijina protejarea mediului inconjurator, agricultura locala si energia sustenabila.

Lawrence J. Ellison

Fondatorul companiei de software Oracle a donat 45,1 milioane de dolari catre fundatia medicala Ellison, pentru cercetare biomedicala.

Acesta a infiintat fundatia in 1997, acordand subventii cercetatorilor pentru studierea procesului de imbatranire, handicapurile de varsta si de boala si cercetarea celulelor stem.

Richard A. and Susan P. Friedman

Managing director la Goldman Sachs, Friedman a donat impreuna cu sotia sa, 20 de milioane de dolari catre centrul medical Mount Sinai pentru infiintarea Institutului Fiedman Brain.

Acestia au declarat ca interesul lor in neurostiinta, s-a trezit in momentul in care fiul lor a lucrat timp de o vara cu omul de stiinta Eric Nestler, directorul institutului de neurologie.

Statul care devine patria miliardarilor. Peste 6.700 de bogați ar urma să se mute aici până la sfârșitul acestui an
Statul care devine patria miliardarilor. Peste 6.700 de bogați ar urma să se mute aici până la sfârșitul acestui an
Emiratele Arabe Unite se pregătesc să devină principalul magnet de bogăţie din lume pentru al treilea an consecutiv, potrivit unei cercetări realizate de Henley Private Wealth Migration...
#actiune filantropica, #avere, #companii, #george soros, #mark zuckerberg, #michael bloomberg, #miliardari, #ong, #scopuri caritabile, #top filantropi , #stiri George Soros

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  3. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  8. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”
  9. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  10. Un gigant german deschide o nouă fabrică în România. Vor fi angajați sute de oameni