Soros: Europa trebuie sa seduca Rusia

Vineri, 13 Februarie 2009, ora 09:16
2159 citiri
Soros: Europa trebuie sa seduca Rusia

Miliardarul american George Soros recomanda europenilor apropierea de Rusia si sugereaza ca UE nu trebuie sa fie oarba in problemele de geopolitica.

Cel mai bun mod de a neutraliza avantajul geopolitic al rusilor este acordul pentru o singura linie in sectorul energetic, in special, pentru a crea o retea de distributie comuna si de stabilire a unui organism european de reglementare, e de parere miliardarul.

"Europa nu-si poate permite sa ignore agresiunea geopolitica venita din partea Rusiei", a sustinut miliardarul american de origine maghiara, intr-un editorial pentru ziarul Vedomosti.

Dotata cu o vaste teritorii, Rusia are o populatie de doar 140 de milioane de persoane care ar putea fi reduse in fiecare deceniu in zece milioane de euro. In plus, avantul minoritatilor musulmane este in crestere in Rusia.

"Rusia a devenit din nou agresiva si un jucator activ pe arena internationala, ea se intoarce in Europa, iar acest fapt nu poate sa nu ingrijoreze. Dar toate punctele castigate de Rusia sunt doar pe teren geopolitic. Forta Rusiei sta in pozitia ei geopolitica. Acestui avantaj geopolitic, UE i-ar putea contrapune principiile societatii deschise si democratice, o politica unitara si comuna, precum si sprijinirea fostelor republici sovietice", a afirmat Soros, citat de Ria Novosti.

Acesta recomanda europenilor sa foloseasca "sarmul" pe care il exercita valorilor europene asupra rusilor. "Rusia a vrut intotdeauna sa fie o parte a Europei. Liderii sunt constienti ca ar trebui sa plateasca un pret prea mare pentru o izolare de tip sovietic", a comentat filantropul american.

Pe termen scurt, exista pericolul real ca aspirand sa devina parte a Europei, Rusia sa pretinda un rol dominant in Europa, atrage atentia Soros. Pe termen lung, atacurile lui Putin la adresa Occidentului s-ar putea intoarce impotriva lui.

Fundatia Soros considera necesar si acordarea unui ajutor pentru Georgia ca sa depaseasca "consecintele invaziei rusesti".

Miliardarul crede ca printre slabiciunile Rusiei se numara absenta autoritatii legii, mita si declinul demografic.

#soros, # europa, # rusia, # putin , #stiri George Soros