Soros: Daca statul chinez nu se deschide, ne asteapta un razboi distrugator

Vineri, 01 Iulie 2011, ora 17:30
7458 citiri
Soros: Daca statul chinez nu se deschide, ne asteapta un razboi distrugator

Societatea se confrunta cu un paradox. Cu toate ca este bazata pe un model democratic, state deschise, precum SUA, se prabusesc, iar cele comuniste devin marile puteri ale lumii. Analistul George Soros explica acest lucru prin faptul ca statul Chinez este condus de comunisti dar functioneaza dupa standarde democratice, incurajand imbogatirea populatiei. Astfel a ajuns China in postura de salvator al SUA. Totusi, daca "marea putere rosie" nu va fi cu adevarat o democratie, viitorul omenirii va fi catastrofal.

Pentru unii, George Soros este un filantrop, un vizionar, care a donat peste 8 miliarde de dolari in ultimii 30 de ani. Pentru altii este "omul negru" care a castigat 1 miliard de dolari falimentand Banca Angliei.

In 1984, inspirat de ideile filosofului Karl Popper, care i-a fost profesor, Soros a pus bazele unei fundatii care apara libertatea, democratia si drepturile omului.

Criticii spun ca filantropia lui Soros nu are la baza dragostea de etica si democratie, acesta doar cautand un loc confortabil la masa celor puternici.

Pana la urma, spun acestia, Soros este cel care a falimentat Banca Angliei in 1992, pariind pe devalorizarea lirei sterline si a bancii in sine.

"Ca evreu, am vazut si cealalta parte a monedei"

George Soros a stiut dintotdeauna ca vrea sa faca avere, dar i-a fost frica de stresul enorm pe care il presupune procesul.

Decizia infiintarii unei fundatii caritabile i-a venit dupa ce a fost pe cale sa faca atac de cord din cauza presiunii la care era supus zilnic.

"M-am intrebat daca dorinta de a ma imbogatii ma va baga in mormant", a declarat finantistul de origine ungara, in varsta de 80 de ani, pentru BBC.

"Asa ca am decis sa deschid o fundatie, deoarece m-am gandit ca daca tot ma surmenez, macar sa-i ajut si pe altii si sa contribui la crearea unei lumi mai bune", mai spune Soros.

Nu ar fi devenit unul dintre cei mai mari filantropi din lume daca nu ar fi trait experienta ocuparii naziste.

In 1944, cand Ungaria a fost ocupata de nemti, Soros avea 13 ani. Familia sa a trebuit sa renunte la confortul clasei de mijloc si sa adopte o identitate falsa.

"Pentru mine, sa fiu evreu a insemnat sa fiu diferit, parte dintr-o minoritate, fapt ce m-a facut sa vad si cealalta parte a monedei", explica Soros.

Spiritul filantrop i-a fost dezvoltat de tatal sau. Cu toate ca facea parte din clasa de mijloc, acesta si-a invatat familia sa respinga valorile burgheze si bunurile materiale.

"Se pare ca am adoptat aceasta viziune, altfel n-as fi fost in stare sa dau din banii mei altora", spune Soros.

Viitorul depinde de China

Soros se declara capitalist, dar crede ca sistemul actual este plin de defecte.

In acest moment, omenirea se confrunta cu un paradox.

Dupa zeci de ani in care s-a luptat impotriva comunismului, China, stat condus de comunisti, devine creditorul SUA si cea mai mare putere mondiala.

Analistul explica acest lucru prin faptul ca statul chinez este, intr-adevar, condus de comunisti, dar dupa un model capitalist, care le permite oamenilor sa se imbogateasca.

China s-a ridicat chiar pe succesul celor bogati si pe faptul ca statul a stiut sa satisfaca nevoile de baza ale oamenilor.

"Unul dintre paradoxurile triste ale lumii actuale este ca Guvernul Chinei functioneaza mai bine decat cel al SUA", crede finantistul.

Acesta adauga ca o societate inchisa poate functiona mai bine decat una deschisa doar pentru o scurta perioada de timp.

"Cred ca China este pe cale de a deveni o societate deschisa.

Viitorul civilizatiei depinde de transformarea Chinei dintr-o societate inchisa, cu un singur partid, in una mai democratica. Daca nu o face, vom avea o catastrofa", crede Soros.

Alt paradox este faptul ca SUA a fost intotdeauna un model de societate deschisa, care a acordat sprijin multor societati inchise.

Din pacate, conceptul de societate deschisa care l-a inspirat de George Soros s-a prabusit, acesta spunand democratia aplicata in acest moment contine o eroare conceptuala.

Astfel, cu toate ca scopul discursului politic este sa ghideze societatea, sa implementeze reguli, in acest moment scopul politicienilor este cu totul altul.

Mai exact, sa distorsioneze realitatea, sa minta lumea si sa manipuleze rezultatele alegerilor.

Bani = Putere

Ce inseamna banii pentru George Soros? Putere si libertate.

"Insa pentru mine libertatea este mai pretioasa decat puterea", mai spune acesta, adaugand ca regula sa de baza este sa nu le faca rau altora.

Soros considera ca in cele mai multe cazuri banii nu sunt folositi in scopuri nobile.

"Critic SUA pentru ca ii respecta pe cei care au foarte multi bani fara sa ii intrebe de unde ii are", conchide finantistul.

#capitalism, #china, #comunism, #economie mondiala, #george soros, #putere, #soros, #sua, #sua faliment , #stiri George Soros