Soros: Contractele credit default swap sunt "instrumente ale distrugerii"

Vineri, 12 Iunie 2009, ora 16:00
2045 citiri
Soros: Contractele credit default swap sunt "instrumente ale distrugerii"

Contractele credit default swap (CDS) sunt "instrumente ale distrugerii" si ar trebui scoase in afara legii, a declarat, vineri, miliardarul George Soros, citat de Reuters.

Soros a aratat ca asimetria dintre riscuri si recompensa implicata de instrumentele CDS exercita atat de multa presiune asupra obligatiunilor care stau la baza contractelor incat companiile si institutiile financiare implicate ar putea fi "ingenuncheate", precizeaza Mediafax.

"Unele instrumente derivate nu ar trebui sa fie permise pe piete. Ma gandesc la contractele credit default swap. Cu cat aflu mai multe despre aceste instrumente, cu atat realizez mai clar ca sunt cu adevarat toxice. CDS sunt instrumente ale distrugerii, care ar trebui scoase in afara legii", a declarat Soros, prezent vineri la Beijing la o reuniune a Institutului pentru Finante Internationale.

O mare parte dintre bancile si institutiile financiare membre ale acestui institut sunt participanti activi pe uriasele piete CDS din intreaga lume, potrivit Reuters.

Intrarea pe vanzare in lipsa pe obligatiuni prin achizitionarea unui contract CDS implica riscuri limitate si profitabilitate practic nelimitata, in timp ce vanzarea de instrumente CDS ofera profit limitat si riscuri practic nelimitate, potrivit lui Soros.

Asimetria incurajeaza investitorii sa vanda in lipsa obligatiuni coporative, iar faptul ca instrumentele CDS sunt tranzactionabile, deci tind sa fie evaluate ca certificate, consolideaza acest efect, a adaugat miliardarul.

Contractele CDS sunt utilizate pentru asigurarea la default (neplata unei obligatii financiare) sau pentru a specula pe calitatea creditului unei companii.

"Instrumentele CDS sunt cumparate nu pentru ca investitorii se asteapta la un eventual default, ci pentru ca anticipeaza aprecierea valorii contractului ca urmare a unor evolutii adverse", considera Soros.

El ofera drept exemplu de institutie financiara care a descoperit dezechilibrul risc/recompensa al instruentelor CDS grupul american de asigurari AIG, trader major de astfel de contracte, care promitea bancilor protectie in cazul deteriorarii portofoliilor de credit, indeosebi instrumente mortgage-linked.

Guvernul Statelor Unite s-a vazut nevoit sa intervina in luna septembrie a anului trecut pentru a salva AIG de la faliment, investind de atunci 180 miliarde de dolari la companie pentru a o redresa in urma crizei financiare.

"AIG credea ca vinde asigurari pentru obligatiuni, iar CDS-urile erau ridicol de supraevaluate. De fapt, AIG vindea certificate bear market la valori puternic subestimate", a explicat Soros.

Astfel a fost declansat un fenomen descris de Soros ca "reflexivitate" - evaluarea gresita a cotatiei unui instrument financiar, in acest caz CDS, care afecteaza perceptia asupra aspectelor fundamentale pe care trebuie sa le reflecte pretul.

Reactia in lant generata de aceasta situatie este amplificata, in cazul institutiilor financiare, de faptul ca afacerile din acest sector depind in principal de incredere, argumenteaza Soros, amintind de falimentele Bear Stearns si Lehman Brothers.

Totusi, "distrugerile" provocate de instrumentele CDS nu se limiteaza la banci si institutii financiare, potrivit miliardarului, care atribuie falimentul General Motors tot tranzactiilor cu acest tip de contracte.

Criticile lui Soros amintesc de opiniile emise in 2003 de Warren Buffet, care descria derivatele CDS drept "arme financiare de distrugere in masa".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cds, #riscuri, #soros , #stiri George Soros