Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Solutia Soros impotriva crizei: Sa cream noi sume de bani

Solutia Soros impotriva crizei: Sa cream noi sume de bani

Finantistul american George Soros propune, intr-un articol publicat astazi in cotidianul rus de afaceri Vedomosti, "crearea de bani" pentru combaterea crizei mondiale, prin folosirea drepturilor speciale de tragere, relateaza RIA Novosti.

Criza a demonstrat in ce masura este incorect sistemul financiar actual, pentru ca, daca turbulentele au plecat din Statele Unite, tarile denumite 'periferice' sunt cele care duc cea mai grea povara, scrie Soros.

"Institutiile internationale se vad confruntate cu un nou obiectiv: protejarea periferiei de furtuna care vine din centru, adica din SUA. Viitorul Fondului Monetar International (FMI) si al Bancii Mondiale (BM) depinde de modalitatea in care vor da de capat acestei probleme. si, daca se vor dovedi incapabile sa ofere acestor tari o sustinere notabila, isi vor pierde influenta", estimeaza George Soros.

Resursele de care dispune FMI - aproape 200 miliarde dolari - sunt net insuficiente, ca sa poata fi acordat un ajutor sistematic si suficient tarilor periferice.

"Solutia cea mai simpla este deci sa cream noi sume de bani", afirma investitorul miliardar.

Mecanismul drepturilor speciale de tragere este un instrument international de rezerva, creat in 1969 de catre Fondul Monetar International, pentru completarea rezervelor oficiale existente ale tarilor membre, explica omul de afaceri american.

"Aprobarea a doar 85% dintre membrii FMI este de ajuns pentru activarea acestui mecanism", scrie presedintele consiliului director al Soros Fund Management, care propune extinderea practicii la nivelul intregii lumi.

Omul de afaceri este convins ca drepturile speciale de tragere vor fi utile statelor periferice, pentru a aplica o politica fiscala contraciclica, cu conditia ca tarile bogate sa imprumute sau sa cedeze tarilor sarace cota lor de drepturi speciale de tragere, mai scrie RIA Novosti.

Institutiile internationale vor controla folosirea corecta a acestor resurse.

Daca utilizarea drepturilor speciale de tragere ia o mare amploarea - de 1.000 miliarde dolari, de exemplu -, un astfel de gest dezinteresat din partea tarilor bogate le va servi de fapt propriilor lor interese, stimuland economia mondiala si deblocand exporturile, mai scrie Soros, in articolul publicat de Vedomosti, citat de RIA Novosti.

Drepturile speciale de tragere (DST sau, international, XDR) sunt moneda virtuala a Fondului Monetar International,
conceput ca inlocuitor al standardului aurului. Tranzactiile in interiorul FMI sunt calculate in DST.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2476 ori
Citeste mai multe desprebani criza economica soros