Greenspan si Soros: Economia SUA si bancile vor suferi in continuare

Marti, 06 Noiembrie 2007, ora 15:55
1140 citiri
Greenspan si Soros: Economia SUA si bancile vor suferi in continuare

Alan Greenspan, fost presedinte al Federal Reserve, si miliardarul George Soros si guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, au atentionat, marti, ca economia americana si bancile vor continua sa inregistreze si in urmatoarele luni pierderi provocate de criza creditelor ipotecare din SUA, scrie Reuters.

Fostul sef al bancii centrale americane si investitorul miliardar Soros au afirmat ca problemele aparute in piata americana a creditelor ipotecare vor incetini in continuare cresterea economica. Guvernatorul bancii centrale a Marii Britanii a declarat ca va mai dura destul de mult pana cand bancile vor depasi complet efectele pierderilor provocate de criza din segmentul creditelor ipotecare acordate persoanelor cu posibilitati reduse de rambursare a imprumutului.

"Vor mai trece cateva luni pana cand bancile isi vor anunta in intregime pierderile inregistrate si pana cand vor lua masuri pentru finantarea datoriilor rezultate, insa directia in care ne indreptam este buna", a afirmat King, pentru BBC. Bancile, mai ales cele din Statele Unite, au admis pierderile provenind din sectorul ipotecar cu grad ridicat de risc.

Seful gigantului bancar american Citigroup si+a depus demisia duminica, asumandu-si vina pentru pierderi brute estimate intre 8 si 11 miliarde dolari, care se adauga celor 6,5 miliarde dolari pe care banca le-a anuntat cu trei saptamani in urma. Plecarea lui Charles Prince a survenit la cinci zile dupa ce Merrill Lynch l-a concediat pe directorul general Stanley O'Neal, din cauza unor pierderi de 8,4 miliarde dolari.

Bancile din Europa au fost de asemenea afectate, iar Marea Britanie s-a confruntat cu o situatie similara in septembrie, cand Banca Angliei a oferit, in ultima instanta, finantarea necesara bancii Northern Rock. King a explicat ca decizia de a oferi fonduri de urgenta bancii Northern Rock a fost luata ca urmare a ingrijorarilor legate de riscul sistemic.

Greenspan a declarat, intr-o videoconferinta din Washington, pentru publicul prezent la o dezbatere desfasurata in Tokyo, ca numarul mare de case nevandute reprezinta un mare risc pentru economia SUA si ca este pesimist in privinta perioadei in care aceste probleme se vor rezolva. "Trebuie sa acceleram vanzarea de locuinte disponibile, ceea ce inseamna ca trebuie sa scadem numarul caselor care incep sa fie construite si sa crestem vanzarile. Este o cale lunga de strabatut", a spus Greenspan.

Soros a explicat, intr-un discurs sustinut la Universitatea din New York, ca economia americana se afla in pragul unei corectii semnificative si ca este probabil ca Federal Reserve sa subestimeze amploarea posibilei incetiniri a cresterii economice. "Cred ca ne indreptam spre o incetinire, care cred ca va depasi estimarile presedintelui Federal Reserve, Ben Bernanke", a explicat Soros.

Directorul de investitii al celui mai mare fond de obligatiuni din lume, PIMCO, a declarat, pentru postul de televiziune CNBC ca banca centrala americana nu-si permite o cadere brutala a preturilor locuintelor si ca s-ar putea sa fie nevoie de o reducere drastica a ratelor dobanzilor, posibil pana la 3,5%. Federal Reserve a redus deja dobanda de referinta cu 0,75%, pana la 4,50%, in incercarea de a limita daunele provocate economiei de criza creditelor ipotecare si de penuria de lichiditate.

Bloombiz

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.