Germania: bugetul pe 2010 ar putea include fonduri pentru Greciei

Sambata, 27 Februarie 2010, ora 18:35
1833 citiri
Germania: bugetul pe 2010 ar putea include fonduri pentru Greciei

Guvernul german ia in calcul includerea in bugetul sau pe 2010 a unor cheltuieli legate de o eventuala "actiune de salvare" care sa ajute Grecia sa treaca peste criza bugetara cu care se confrunta in prezent, relateaza cotidianul german Handelsblatt, citat de AFP.

"Guvernul german pregateste un eventual plan de salvare" a Greciei, iar ministrul german de finante Wolfgang Schäuble "vrea sa prevada in bugetul pe 2010" cheltuielile eventuale generate de o astfel de actiune, scrie ziarul german, citand surse guvernamentale.

"Luarea in calcul a acestui risc, potrivit proiectelor Ministerului de Finante, ar urma sa fie facuta in timpul discutiilor finale asupra bugetului pe 2010, care vor avea loc saptamana viitoare", potrivit Handelsblatt, care insa precizeaza ca "nu este sigur ca statul federal va inscrie o suma exacta in buget".

Germania a dezmintit deja de mai multe ori ca tarile din zona euro ar urma sa acorde un ajutor financiar Greciei, mai ales dupa ce publicatia Der Spiegel a scris ca acestea ar putea injecta "intre 20 si 25 miliarde euro" pentru a ajuta Atena sa depaseasca criza bugetara, contributia Germaniei urmand sa fie de cel mult 5 miliarde euro.

Liderii tarilor europene au asigurat Grecia, al carei deficit public a ajuns la 12,7% din PIB in 2009, de solidaritatea lor pentru a impiedica riscul unei incapacitati de plata, dar nu au anuntat un ajutor financiar concret.

Guvernul socialist de la Atena s-a angajat sa reduca deficitul la 8,7% din PIB in acest an. Vineri, patru parlamentari germani, citati de Bloomberg, care au dorit sa isi pastreze anonimatul, au declarat ca Germania analizeaza posibilitatea de a cumpara obligatiuni emise de Grecia prin intermediul bancii KfW, detinuta de stat.

Astfel, KfW ar pregati masuri in cadrul unui plan european de a acorda Greciei ajutoare de 25 miliarde euro, iar in cazul in care va cumpara obligatiuni grecesti, KfW ar urma sa primeasca garantii de la statul german.

Tot vineri, Wall Street Journal a relatat ca mai multi gestionari de mari fonduri de investitii americane au demarat o serie de atacuri speculative de mare amploare impotriva monedei europene, in contextul in care deprecierea acesteia le-ar aduce beneficii considerabile.

Acestia mizeaza pe o revenire la paritate 1/1 intre euro si dolar, de la cursul actual de 1,36 dolari/euro. Printre acesti oameni de afaceri se afla si miliardarul George Soros, care a facut recent declaratii despre problemele "fundamentale cu care se confrunta zona euro".

Grecia are nevoie sa imprumute 53 miliarde euro in acest an, din care a reusit deja sa obtina 13 miliarde. In plus, in martie si aprilie sunt scadente obligatiuni de 22 miliarde euro emise de Grecia, ceea ce inseamna ca statul elen trebuie sa reuseasca sa refinanteze din piete aceasta suma pana atunci.

#germania, #grecia, #buget, #ajutor , #stiri George Soros