Dezechilibrele structurale din zona euro ar putea duce la dezintegrarea politica a Europei

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 17:35
1197 citiri
Dezechilibrele structurale din zona euro ar putea duce la dezintegrarea politica a Europei

Criza datoriilor din zona euro este pe cale sa fie rezolvata, insa dezechilibrele structurale din aceasta zona ar putea duce la dezintegrarea politica a Europei, apreciaza investitorul american George Soros, citat de Bloomberg, anunta Mediafax.

"Criza euro este pe cale de a fi rezolvata deoarece a fost rezolvata problema unui element lipsa, anume elementul fiscal. Aveai inainte o banca centrala europeana, dar nu aveai o trezorerie comuna. Acum este stabilita o trezorerie comuna prin fondul de urgenta, care va fi transformat in ceva permanent si va fi, de asemenea, marit", a afirmat Soros intr-un interviu acordat BBC Radio 4.

Liderii Uniunii Europene au aprobat anul trecut pachete de salvare pentru Irlanda si Grecia, dupa erodarea increderii in euro de ingrijorarile legate de deficitele bugetare ale statelor din zona euro.

Tarile comunitare au infiintat, de asemenea, un mecanism cu actiune pe termen lung, Fondul European de Stabilitate Financiara, cu resurse de 440 de miliarde de euro.

Moneda euro ar putea sa cada daca problema dezvoltarii in doua viteze a economiei europene nu este rezolvata, a mentionat Soros.

"Exista un angajament politic pentru protejarea euro, dar pe termen lung acesta ar putea crea asemenea dificultati statelor debitoare, state o crestere lenta, incat ar putea duce la dezintegrarea politica a Europei", a subliniat el.

Soros, presedintele Soros Fund Management, a castigat un miliard de dolari in 1992 dupa ce a pariat ca Marea Britanie nu va reusi sa mentina lira sterlina intr-un sistem european al ratelor de schimb care preceda euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza euro, #dezintegrare politica Europa, #economie europeana, #soros , #stiri George Soros