China se teme de o noua scadere economica

Sambata, 31 Octombrie 2009, ora 18:06
1525 citiri
China se teme de o noua scadere economica

Ministrul chinez al comertului, Chen Deming, a avertizat sambata ca retragerea masurilor guvernamentale de stimuli, anuntata deja de unele state, risca sa provoace o noua cadere a economiei mondiale, potrivit Bloomberg, citat de NewsIn.

"Exista tot mai multe semnale ca economia globala se indrepta intr-o directie pozitiva, insa raman multe incertitudini", a afirmat Chen, la un forum economic in Shanghai.

Daca statele "retrag acum masurile de stimuli, economia globala va cadea", a avertizat el. Chiar daca cea a fost mai rau a trecut, pe plan mondial raman provocari importante, intre care rata ridicata a somajului, investitiile si consumul reduse, scumpirea materiilor prime si fluctuatiile valutare, a apreciat Chen, care a explicat ca va fi dificil sa se revina la nivelul consumului de dinaintea crizei.

Vineri, miliardarul George Soros a declarat ca revenirea economiei mondiale dupa cea mai grava criza din ultimii 70 de ani risca sa derapeze si ca o alta recesiune ar putea urma in 2010 sau 2011.

Bursele americane au suferit corectii vineri, in conditiile in care increderea si cheltuielile consumatorilor au scazut, iar riscul de faliment al creditorului comercial CIT Group readuce in atentie riscul unei noi caderi economice.

"Pentru intreaga lume, este prematur sa ne gandim la retragerea stimulilor", a subliniat sambata economistul Joseph Stiglitz, castigator al premiului Nobel, la forumul din Shanghai.

Avertismentele exprimate la Shanghai vin dupa ce banca centrala a Japoniei a anuntat vineri ca va renunta progresiv la masurile anticriza, luate incepand de anul trecut pentru sustinerea economiei nipone.

Din decembrie, institutia va pune capat programului de cumparare de titluri de stat si datorii ale firmelor. De asemenea, banca centrala a Australiei a majorat luna aceasta dobanda cheie, prima miscare de acest fel de la inceputul crizei in randul statelor mambre ale G20.

Norvegia a luat ulterior o masura similara. In schimb, Consiliul de Stat din China a pledat in 21 octombrie pentru continuarea programelor de stimuli monetari si fiscali, chiar daca economia a evoluat peste asteptari in primele noua luni din acest an. Economia chineza va creste in 2009 cu peste 8%, cat reprezinta tinta guvernului, potrivit estimarilor bancii centrale de la Beijing. 

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#china, #economie, #scadere, #criza , #stiri George Soros