Soros vede partea plina a paharului si ofera solutii: Europa are ocazia sa stranga randurile dupa Brexit

Luni, 11 Iulie 2016, ora 17:42
5247 citiri
Soros vede partea plina a paharului si ofera solutii: Europa are ocazia sa stranga randurile dupa Brexit
Foto: Flickr/ Heinrich-Böll-Stiftung

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va genera o criza mai serioasa decat cea a refugiatilor din Orientul Mijlociu, accentuand alte riscuri prezente in interiorul Uniunii. Cu toate acestea, UE are sansa de a se intari, ca raspuns la socul post-Brexit, sustine miliardarul american George Soros, intr-un comentariu publicat de Project Syndicate.

Votul pentru iesirea Marii Britanii din UE anunta un dezastru iminent: dezintegrarea blocului comunitar parea un lucru cert, iar crize nedospite, precum cea din Italia, amenintau sa intunece si mai mult perspectiva europeana.

Socul initial pare sa se destrame, totusi, iar o parte dintre alegatorii britanici incep sa simta remuscari in fata crudului adevar. Daca Brexit a fost o surpriza neplacuta, raspunsul spontan la amenintarea acestuia este reversul medaliei.

Persoane aflate in ambele tabere ale campaniei derulate pe tema apartenentei la UE, dar si tinerii care au absentat de la urne s-au mobilizat pentru a strange milioane de semnaturi pentru organizarea altui referendum.

Genul acesta de implicare la nivel local este unul care nu a fost generat pana acum sub efigia Uniunii, iar exemplul dat de britanici, aflati in fata pierderilor pe care le presupune iesirea tarii din blocul comunitar, odata copiat si in alte tari membre, ar duce nu la dezintegrarea UE, ci la o Europa mai buna si mai puternica, opineaza miliardarul american.

Razbunare inutila

Pusa in fata situatiei de a negocia noile legaturi cu Europa, Marea Britanie ar putea avea de infruntat reactii adverse din partea liderilor politici de pe continent, nemultumiti de turnura luata in urma referendumului.

Sentimentele revansarde nu isi au locul aici, spune Soros, care avertizeaza asupra riscurilor ridicate de o razbunare politica inutila impotriva populatiei din insula.

"Campania de strangeri de semnaturi nu poate anula votul popular, dar poate modifica peisajul politic aratand un nou entuziasm fata de apartenenta la UE. Abordarea acesta ar putea fi replicata in restul Europei creand o miscare de salvare a Uniunii prin reformarea acesteia.

Liderii europeni nu ar trebui sa-i pedepseasca pe britanici, in timp ce ignora cu desavarsire deficientele existente in proiectul Uniunii.

In loc sa trateze problema abandonului britanic ca pe un divort ireconciliabil, acestia ar trebui sa profite de moment pentru a reinventa UE sub forma clubului pe care il doresc Regatul Unit si alte state aflate pe punctul de a parasi Uniunea", insista George Soros.

Pericolul politic este cel mai serios acum, avertizeaza investitorul american, care nu ezita sa dea exemplul Italiei, unde guvernul Renzi poate fi depasit de criza din sistemul bancar, urmand sa paraseasca scena politica doar pentru a face loc nationalistilor din Movimento 5 Stelle.

Pentru miliardarul amrican, Europa are patru directii pe care va trebui sa actioneze rapid in incercarea de a se salva si a da dovada de mai multa coeziune.

Prima masura exceptionala consta in efectuarea unei distinctii clare intre tarile membre UE si cele incluse in uniunea monetara, dar fara a face discrimanari intre acestea.

In schimb, zona euro va trebui sa manifeste un grad mai mare de integrare, aceasta insemnand crearea unui buget propriu si a unei trezorerii, acestea urmand sa actioneze ca un organism fiscal comun, alaturi de autoritatea monetara, reprezentata de Banca Central Europeana.

In al doilea rand, Uniunea va trebui sa foloseasca din plin posibilitatea de a contracta credite. "Liderii europeni sunt iresponsabili daca nu profita de capacitatea de imprumut a UE, intr-un moment in care se decide tocmai existenta sa", spune Soros.

Al treilea punct care necesita atentie este cel al securitatii, Europa de acum avand nevoie sa se protejeze in fata amenintarilor, mai ales in acest moment de slabiciune care da satisfactie inamicilor externi.

Un atu in acest sens il reprezinta Ucraina, populatia de aici fiind decisa sa se sacrifice pentru apararea tarii, protejand in acelasi timp si interesele Uniunii.

Desi Kievul are in frunte un guvern decis sa implementeze reformele solicitate atat de cetateni, cat si de partenerii externi, sprijinul manifestat de Bruxelles este insuficient.

Ultima actiune necesara pentru solidificarea blocului comunitar consta in "revizuirea planurilor de gestionare a crizei refugiatilor, acestea fiind ciuruite cu idei preconcepute si incoerente, care le fac ineficiente", atrage atentia omul de afaceri.

Pentru Soros, progresele pe care liderii europeni ar putea sa le faca in aceste directii ar transforma Uniunea intr-o organizatie atractiva. "Din acel punct, modificarea tratatelor si reluarea procesului de integrare ar redeveni posibile", sustine acesta.

Insa, un esec in acest sens nu ar lasa decat optiunea strangerii de semnaturi in toate cele 27 de tari membre ca singura modalitate a celor ce doresc salvarea UE de a-si face simtita influenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#george soros, #brexit, #risc dezintegrare UE, #risc securitate Europa, #zona euro, #politica Bruxelles, #negocieri postBrexit , #Economist