George Soros: Brexit va lovi lira sterlina mai rau ca in 1992

Marti, 21 Iunie 2016, ora 11:27
7278 citiri
George Soros: Brexit va lovi lira sterlina mai rau ca in 1992
Foto: Flickr/ Heinrich-Böll-Stiftung

Miliardarul american George Soros, omul cunoscut ca investitorul care a reusit sa obtina cel mai mare profit mizand impotriva monedei britanice in "miercurea neagra" din 1992, anunta un nou soc pentru lira sterlina in cazul iesirii Marii Britanii din UE.

Valuta britanica ar urma sa se deprecieze cu cel putin 20% in caz de Brexit, iar Banca Angliei nu mai are politici monetare care sa contrabalanseze un astfel de soc, argumenteaza Soros intr-o scrisoare deschisa publicata de presa britanica.

Putini bogati si multa saracie

Soroc crede ca efectele Brexit asupra cursului de schimb al lirei streline vor fi mult mai puternice decat deprecierea suferita in 1992.

"Brexit ii va face pe unii foarte bogati si, in acelasi timp, va duce la saracirea unei importante parti din randul alegatorilor britanici", a scris miliardarul american.

In opinia sa, lira va pierde intre 15 si 20 de procente, dar si mai ingrijorator se arata faptul ca toata lumea ignora "impactul dramatic si imediat" pe care iesirea Regatului Unit din UE il va avea asupra investitiilor, locurilor de munca si pietelor financiare.

Oscilatii puternice

In acest moment, evolutia lirei sterline pare decisa mai mult de aparitia sondajelor favorabile unei tabere sau alteia, cel mai nou, care indica sanse de succes pentru adeptii continuarii traseului european, ducand la aprecierea monedei britanice la inceputul acestei saptamani.

Referendumul care va decide soarta Marii Britanii in UE va fi organizat joi, 23 iunie, iar a doua zi analistii asteapta sa vada lira sterlina coborand fie la minimul ultmilor 30 de ani, fie inregistrand o revenire la pragul de 1,50 dolari.

In cazul unei deprecieri de peste 20 de procente, lira ar putea atinge valoarea de un euro, o ironie a sortii pe care nimeni din Regatul Unit nu a sesizat-o pana in prezent, remarca George Soros.

Investitorul american crede ca, de aceasta data, prabusirea lirei va avea un impact mai mare decat in urma episodului din 1992, Banca Angliei fiind lipsita de solutii de avarie in acest caz, iar amenintarea unui nou episod de recesiune economica planand oricum asupra Marii Britanii.

Soros face referire la deficitul de cont curent al tarii, mai mare decat cele inregistrat in 1992 si 2008, aratand ca economia britanica a devenit dependenta de capitalul strain. In opinia sa, in cei doi ani de negocieri care ar urma unui vot negativ, fluxul de capital ar urma sa se inverseze.

Miliardarul american nu crede ca o depreciere a lirei ar urma sa influenteze pozitiv exportul de bunuri produse in Marea Britanie, investitorii locali neavand resursele pentru a crea noi locuri de munca si a creste capacitatea de export.

Soros a castigat un miliard de dolari mizand in 1992 pe faptul ca oficialii din Marea Britanie vor devaloriza lira si o vor retrage din cadrul mecanismului de Schimb Valutar European. Averea totala a lui George Soros se ridica la 24 de miliarde de dolari.

#brexit, #depreciere lira sterlina, #george soros, #recesiune Marea Britanie, #curs valutar lira sterlina , #Avere