Soros se teme de Al Treilea Razboi Mondial. Pericolul vine din China

Miercuri, 20 Mai 2015, ora 09:23
13801 citiri
Soros se teme de Al Treilea Razboi Mondial. Pericolul vine din China
Foto: DC Clothesline

Omul de afaceri american George Soros este de parere ca se intrevede posibilitatea izbucnirii unui al treilea razboi mondial. Pericolul, insa, nu este reprezentat de tensiunile dintre Rusia si Occident pe tema conflictului din Ucraina, spune Soros.

Miliardarul isi atinteste privirea catre Beijing si sustine ca dependenta multor economii de performantele Chinei pune in pericol sercuritatea globala, relateaza Market Watch.

Concesii pentru pace

O eventuala nereusita in transformarea economiei chineze din motor al exporturilor in piata de consum intern ar putea genera un conflict regional.

Acesta ar asigura pastrarea puterii de catre actualii lideri comunisti, a explicat Soros intr-un discurs tinut in cadrul unei conferinte a Bancii Mondiale.

"Daca vom ajunge la un conflict intre China si un aliat militar al Statelor Unite, Japonia de exemplu, atunci putem spune fara exagerare ca suntem in pragul celui de-al treilea Razboi Mondial", a afirmat miliardarul.

Acesta a amintit ca Rusia si China au alocat constant bugete mari pentru cheltuielile de aparare in ultimii ani. Anul trecut, armata chineza a beneficiat de fonduri de 130 de miliarde de dolari.

Anul acesta, bugetul militar al Chinei a crescut cu 10,1%, fiind al 27-lea an in care chinezii investesc o suma considerabila in dotarile armatei. Tara este pe locul doi in lume ca nivel de buget alocat Apararii.

Soros crede ca anumite concesii facute de Washington in politica financiara internationala pot stabiliza situatia politico-economica a Chinei, asigurand un climat de liniste in regiunea Asia-Pacific.

Concurenta yuan-dolar

Printre masurile recomandate Washingtonului de catre Soros se numara si sustinerea yuanului pentru a deveni moneda de referinta in tranzactiile FMI.

Chiar daca acest lucru va declansa o concurenta intre dolar si moneda chinezeasca, George Soros crede ca un astfel de gest poate deschide poarta transformarilor radicale in economia chineza, asigurand un climat favorabil investitorilor straini.

Permitand yuanului sa devina o moneda tranzactionata la nivel global se creaza o legatura stansa intre cele doua sisteme, opineaza Soros.

Constient de faptul ca aceste concesii nu vor fi acceptate cu usurinta de liderii politici americani, Soros arata si pericolul care se ascunde in spatele unui refuz.

"Fara aceste lucruri ne confruntam cu un pericol real ca alianta dintre China si Rusia sa se transforme intr-una politica si militara, iar amenintarea unui nou conflict mondial risca sa devina reala", a amai spus omul de afaceri american.

#al treilea razboim mondial, #conflict SUA China, #alianta militara China Rusia , #Afaceri