Record de trei miliarde de euro in negotul cu Rusia

Sambata, 09 Iulie 2005, ora 01:07
1124 citiri

Schimburile comerciale dintre Romania si Rusia din acest an vor depasi suma de 3 miliarde de euro, a anuntat, ieri, vicepremierul George Copos, cu ocazia semnarii unui protocol de colaborare in domeniul economic intre cele doua state.

Copos a precizat ca este prima data dupa 1990 cand valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua state atinge aceasta suma. Din partea Federatiei Ruse, documentul a fost semnat de Leonid Reiman, ministrul Tehnologiilor informationale si Comunicatiilor. Tot ieri a fost reluata, dupa 2 ani activitatea Comisiei Interguvernamentale romano-ruse de colaborare economica si tehnico-stiintifica, aflata la cea de-a saptea sesiune.

A"Cred foarte mult in relatiile economice cu cu Federatia Rusa. Chiar daca Romania este membru NATO si o sa fie membru UE, este de dorit ca tara noastra sa aiba relatii economice stranse cu RusiaA", a declarat, la finalului ceremoniei de semnare a protocolului Copos.

Vicepremierul roman a recunoscut insa ca, in prezent balanta comerciala dintre cele doua state se inclina in favoarea Rusiei. Pentru a remedia situatia, potrivit protocolului, vor fi realizate actiuni de cooperare care sa determine cresterea substantiala a exporturilor romanesti in Rusia, dar si diversificarea exporturilor ruse si asigurarea unei stabilitati a livrarilor reciproce de marfuri. A"Desi acum majoritatea exporturilor Romaniei merg spre UE, piata rusa reprezinta o sursa de dezvoltare pentru companiile romanestiA", a afirmat, la randul sau, premierul Calin Popescu-Tariceanu, care si-a exprimat dorinta ca firmele romanesti sa se orienteze si spre aceasta piata.

In cadrul sesiunii de ieri a Comisiei Interguvernamentale romano-ruse de colaborare economica si tehnico-stiintifica au fost discutate posibilitatile de incheiere a unor acorduri economice bilaterale sie de constituire a unor firme mixte romano-ruse. Romania doreste cresterea exporturilor de cereale catre Federatia Rusa: grau, secara, orz, orzoaica, porumb, soia. Alte domenii in care se doreste imbunatatirea colaborarii sunt viticultura, zootehnia, medicina veterinara, inclusiv prin schimburi de publicatii de specialitate si vizite reciproce ale specialistilor.

Averea