Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Proiect imobiliar de 350 mil. euro in Unirii, astept investitori!

Proiect imobiliar de 350 mil. euro in Unirii, astept investitori!

Proiectul imobiliar Esplanada, care se poate finaliza prin constructia unui centru comercial si de afaceri in valoare de peste 350 de milioane de euro a atras interesul unui numar foarte mare de developeri, finantatori si oameni de afaceri romani.Astfel, numarul investitorilor care au cumparat caietul de sarcini aferent proiectului este de peste 40, printre interesati numarandu-se companii importante de real estate precum TriGranit sau GTC International, au declarat pentru Ziarul Financiar surse apropiate proiectului.

Terenul pe care va fi construit centrul (intre sediul Connex si Biblioteca Nationala) apartine Ministerului Transporturilor, care a demarat in luna aprilie a acestui an procedurile pentru incheierea unui parteneriat public privat cu un investitor sau o asociatie de investitori.

Caietul de sarcini aferent proiectului a fost vandut catre interesati in luna aprilie iar pana pe 15 iulie sunt asteptate scrisorilor de intentie din partea developerilor si finantatorilor.

Esplanada reprezinta cel mai important proiect imobiliar initiat in Romania pana in prezent.

Suprafata totala a terenului aflat la dispozitia viitorului developer este de circa 110.000 mp, suprafata totala ce urmeaza a fi construita fiind estimata la peste 330.000 mp de catre Ministerul Transporturilor, in caietul de sarcini.

Pe acest teren ar fi trebuit sa se construiasca Catedrala Mantuirii Neamului, proiect care nu a mai fost demarat, fiindu-i schimbata locatia.

Valoarea terenul este estimata la 26,57 milioane euro iar cea a constructiilor, la 350 de milioane de euro.

Dintre marii developeri, companiile cele mai interesate pana in prezent de proiect sunt TriGranit, parte a gigantului imobiliar american Trizec Hahn, si GTC International, divizie de real estate a grupului financiar israelian Kardan (care detine si compania de asigurari Omniasig), afirma sursele citate.

Ne uitam la mai multe oportunitati de dezvoltare pe Romania iar parteneriatul public privat cu Ministerul Transporturilor, in zona Unirii, este unul dintre ele , a declarat pentru Ziarul Financiar Todd Cowan, director general al TriGranit Development Corporation, una din cele mai importante companii imobiliare din Europa Centrala si de Est, cu sediul la Budapesta.

TriGranit are printre finantatori si fondul de investitii AIG New Europe Fund, parte a grupului financiar american AIG sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Compania a realizat pana in prezent proiecte in valoare de peste 600 miliarde de euro in Europa Centrala si de Est, valoarea finala a acestora urmand sa fie de peste 2 miliarde de euro.

Reprezentantii GTC International in Romania nu au comentat pana la inchiderea editiei informatiile privind interesul fata de proiectul Esplanada.

GTC International a facut primul pas in Romania prin constructia imobilului de birouri Europe House (in Bucuresti, langa piata Victoriei), pentru care a investit 23 de milioane dolari si pe care l-a vandut anul trecut catre grupul austriac Europolis pentru 30 milioane dolari.

Al doilea proiect al GTC International (aflat in desfasurare) este tot un imobil de birouri, America House, care va implica investitii de 50 de milioane de euro. Oficialii au declarat de curand ca nu se multumesc cu imobile de birouri si vor si proiecte in domeniul comercial si rezidential.

Nici oamenii de afaceri romani nu au ramas indiferenti in fata proiectului Esplanada.

Intentionez sa investesc in acest proiect: beneficiaza de un teren foarte bine plasat iar piata romaneasca de real estate va creste substantial in urmatorii ani , afirma omul de afaceri George Copos, patronul grupului de firme Ana.

Copos a precizat ca vrea sa intre in consortiul de finantatori ai proiectului dupa ce va fi desemnat developerul ce va construi centrul.

Ministerul Transportului a lasat la latitudinea developerilor stabilirea arhitecturii si structurii centrului, ponderea spatiilor si cladirilor destinate birourilor, hotelurilor, comertului sau locuintelor urmand sa fie decisa de antreprenorul selectat.

In caietul de sarcini este prevazuta insa obligativitatea existentei spatiilor verzi si a parcarilor subterane.

Reprezentantii companiilor romanesti de real estate spun ca interesul investitorilor pentru acest proiect este normal, tinand cont de zona si perspectivele de dezvoltare.

Datorita locatiei bune cat si faptului ca terenurile libere disponibile in acea sunt sunt foarte cautate, proiectul are un potential urias. Regimul de inaltime al zonei, care poate depasi nivelul P plus 10 (cladiri cu 10 etaje n.r.) permite o directionare a dezvoltarii preponderent catre cladiri de birouri, care pot aduce o recuperare a investitiei destul de rapida. Proiectul ar trebui sa solutioneze si problemele de trafic si stationare in zona, prin amenajarea unei parcari subterane de mari dimensiuni , spune Adrian Prundurel, senior broker la departamentul de investitii si terenuri al Eurisko.

Castigatorul proiectului va fi desemnat in functie de mai multe criterii, printre care arhitecura si structura centrului, experienta internationala a companiilor, forta si solvabilitatea financiara a acestora.

Dezvoltarea proiectului, care va avea loc in doua faze, este conditionata si de rezolvarea unor probleme precum cele 66 de revendicari, pentru o suprafata de 34.000 mp din cadrul terenului.

Prima faza a proiectului, prevazuta sa dureze doi ani, poate fi demarata insa imediat dupa incheierea parteneriatului, pe terenul unde exista fundatia construita inainte de 1990 pentru Centrul de Cultura si Creatie Cantarea Romaniei .

Proiectul Dambovita Center, in stand-by

Desi anuntate inca din vara anului trecut, lucrarile de constructie la Dambovita Center, un complex de 130 milioane euro ce urma a fi dezvoltat pe structura actualei Case Radio, nu au inceput inca.

"Trebuie sa vedem ce nu a mers. Acest proiect este, daca vreti, ca o masina care nu pornette. Poate fi din cauza uleiului sau vreo piesa dinauntru", a declarat Genk Kucuk, cel care de mai putin de o luna este director general al Dambovita Center SRL, compania care detine proiectul. Tot atunci s-a schimbat si boardul companiei, dupa ce grupul turcesc Mimel, pincipalul actionar din cadrul Dambovita Center Srl a iesit din afacere.

Sursa: Ziarul Financiar

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1366 ori