Lectia lui Copos: Nu va "indragostiti" de companiile pe care le creati

Marti, 02 Martie 2010, ora 23:30
3417 citiri
Lectia lui Copos: Nu va "indragostiti" de companiile pe care le creati

"Am invatat ca trebuie sa fim mai echilibrati si ca nu trebuie 'sa ne indragostim' de companiile pe care le-am creat si le-am crescut, ci trebuie sa ne concentram pe un core business" a declarat George Copos, proprietarul Ana Holding, intr-un interviu acordat Bloombiz. Omul de afaceri mai spune ca 2010 nu va fi un an bun pentru piata imobiliara si ca terenurile cumparate si cu 4 000 de euro/mp, inainte de criza, valoreaza acum 600 de euro mp.

Ati declarat recent ca veti investi 10 milioane de euro, intr-un hotel-boutique, de 4 stele, in Poiana Brasov. Sunteti printre putinii care se gandesc la investitii in aceasta perioada.

In 2010, cand vom avea aproape 1 milion de someri, cel mai important este sa cream si sa pastram locurile de munca. In plus, este important sa ajutam si companiile de constructii, care, la randul lor, trebuie sa-si pastreze angajatii.

Acesta sunt unele dintre motivele pentru care am luat decizia sa facem mai multe investitii in industria hoteliera.

Pentru Hilton si Crown Plazza am planificat investitii foarte mari, de peste 3 milioane de euro, iar in Poiana Brasov vom reconstrui fostul hotel Sportul in care vom investi 8 milioane de euro.

Am luat aceasta decizie in contextul in care si autoritatile din Romania desfasoara in zona un proiect turistic..

Elena Udrea a inteles ca este nevoie de investitii in infrastructura turistica si aici ma refer la domeniul schiabil care atrage foarte multi turisti romani si straini in Poiana Brasov.

Per total vom avea investiti de peste 13 milioane de euro, fonduri obtinute de la BRD.

Este un moment complicat pentru Romania, dar am luat aceasta decizie pentru ca avem un pret mai bun pentru materialele de constructie, pentru echipamente, consultanta etc.

In acesta perioada toti oamenii de afaceri bat in retragere, dar dumneavoastra investiti. Credeti ca ne apropiem de sfarsitul crizei?


Nicidecum! Criza va mai dura cel putin 3 ani. Probabil din 2013 vom putea vorbi de o crestere substantiala a PIB-ului Romaniei.

Dar e bine sa investim in aceste momente pentru ca putem face aceste proiecte cu jumatate din banii de care am fi avut nevoie in 2008 sau de care vom avea nevoie in 2012.

Foarte putine companii au curajul sa ia bani de la banci si sa investeasca.
Noi facem acest lucru deoarece avem incredere ca in 3 ani economia isi va reveni - poate nu la nivelul din 2008 sau 2007, dar va creste.

Care dintre firmele dumneavoastra a iesit mai putin afectata sau chiar intarita din aceasta criza?

Toate firmele din Ana Holding sunt afectate. Este o criza cum nu a mai fost din 1929, o criza profunda care a afectat toate companiile.

Noi nu am lucrat cu statul ca sa crestem, ci doar cu parteneri privati deci lucrurile sunt complicate in continuare. Speram sa ramanem pe piata si nici una dintre firmele din holding sa nu dea faliment.

Cine rezista in urmatorii 3 ani va ramane in continuare un jucator important.

Cum va fi piata imobiliara in 2010. Vor mai exista corectii?

Va fi la fel ca in 2009. Probabil preturile vor mai scadea, mai ales in primul semestru din 2010.

Noi suntem in situatia in care am investit 2 500 de euro/mp si nu reusim sa vindem nici macar la 2 400 de euro/mp. Iata ce inseamna cererea si oferta din piata de acum.

Toata lumea s-a aruncat la preturi care nu aveau nicio corespondenta cu realitatea. Si noi am cumparat terenuri cu 3 - 4 000 de euro/mp, iar acum acestea costa 600 de euro.

Cum au evoluat in 2009 afacerile grupului de firme pe care il conduceti?


Fiecare firma a avut contractii de cel putin 30%. Am incercat sa reducem si cheltuielile pe masura pierderilor si astfel am ramas cu un profit foarte mic, insa vom ramane in picioare.

Ce asteptari aveti pentru 2010?


O crestere usoara a PIB-ului, cu pana la 1%, dar care nu va face o foarte mare diferenta, in conditiile in care rata somajului este foarte mare.

Ce a invatat omul de afaceri Gheroghe Copos din aceasta criza?

A realizat marile greseli pe care le-a facut din 1990 pana acum. Am invatat ca trebuie sa fim mai echilibrati si ca nu trebuie "sa ne indragostim"de companiile pe care le-am creat si le-am crescut, ci trebuie sa ne concentram pe un core business.

4 motive pentru care spațiile de birouri prietenoase sunt esențiale pentru atragerea și retenția angajaților
4 motive pentru care spațiile de birouri prietenoase sunt esențiale pentru atragerea și retenția angajaților
În ultima vreme, tot mai multe persoane au înțeles că un spațiu de birou prietenos, care oferă tot confortul, este esențial pentru atragerea și retenția angajaților. Însă, nu doar...
#ana, #companii, #copos, #holding, #imobiliara, #piata , #stiri George Copos