George Copos: fara Mugur Isarescu, aveam soarta Greciei

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 19:30
3285 citiri
George Copos: fara Mugur Isarescu, aveam soarta Greciei

Proprietarul Holdingului Ana este de parere ca o tara nu poate prospera atunci cand oamenilor, in loc sa li se induca ideea "Munciti precum Copos ca sa aveti si voi ca el", li se induce ideea "Hai sa luam de la Copos, ca sa nu mai aiba nici el" si il lauda pe Guvernatorul BNR pentru ca a reusit sa tina departe Romania de un dezastru financiar similar cu cel al Greciei si Irlandei.

Omul de afaceri spune ca modificarile fiscale si bugetare frecvente nu sunt benefice si ca investitorii au nevoie sa stie care sunt regulile jocului si de convingerea ca acestea nu se vor modifica pe parcurs.

"Nu poti construi un plan de afaceri pornind de la reglementari care se modifica mereu, uneori in sfidarea legilor. Ma refer aici la modificarile Codului Fiscal care, potrivit legii, pot fi efectuate cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acestora si numai in anul urmator celui in care au fost adoptate prin lege", a mai declarat acesta.

Omul de afaceri afirma ca, pana acum, efectele pozitive ale frecventelor modificari fiscale si bugetare sunt greu de identificat si ca sporirea numarului de biruri nu poate compensa proasta gestionare a banului public.

"Daca as fi om politic, as spune ca 2011 trebuie sa fie un an al investitiilor, care sa creeze locuri de munca si valoare adaugata".

Infrastructura, sanatatea, educatia, agricultura, turismul sunt in opinia acestuia domeniile in care se poate investi si atrage cu succes fonduri europene.

"Nefiind om politic ci om de afaceri, fac in Holdingul Ana ceea ce ar putea face guvernul in tara: investesc masiv. Voi continua in 2011 politica de investitii in activele lantului Ana Hotels. Dupa Crowne Plaza din Bucuresti si Sport Hotel and Spa din Poiana Brasov urmeaza hotelul Athenee Palace Hilton" a mai spus aceasta.

In ceea ce priveste politica monetara si de curs valutar omul de afaceri crede ca fara Mugur Isarescu, Romania ar fi avut aceeasi soarta cu cea a Greciei si Irlandei.

"Cei care ii iau peste picior pe romani fac apel, adesea, la faimosul banc cu "capra vecinului", a raspuns George Copos, intrebat despre posibilitatea impozitarii averilor mari.

"Adam Smith spunea, acum 200 de ani, in "Avutia Natiunilor", ca orice capital este un mare fricos. Atunci cand este amenintat, el fuge imediat. Se duce acolo unde nu se simte in pericol. Chiar in alta tara, daca e nevoie", a mai afirma proprietarul Holdingului Ana.

In opinia sa aceasta reactie nu are nici o legatura cu patriotismul sau cu dragostea de tara, ci cu atitudinea investitorului de a-si proteja capacitatea de business.

"Mi se pare normal ca orice venit sa fie impozitat corect. Totodata, mi se pare incorect ca orice avere sa fie considerata ca fiind rezultatul furtului sau al ilegalitatilor de orice fel. Nu e corect sa punem semnul de egalitate intre prosperitate si infractiune. Vom cultiva prin aceasta cultul saraciei. Vom fi saraci, dar nu vom fi mai cinstiti".

Frecventele modificari ale reglementarilor fiscale si economice din ultimii ani din Romania au indus in randul investitorilor o lipsa de incredere in mediul de afaceri.

"Spre regretul meu, aceasta se intampla intr-o Europa aflata in plin proces de readucere acasa a industriilor care, in anii din urma, au migrat spre tari cu legi permisive si cu pret scazut al fortei de munca" a mai spus George Copos.

Omul de afaceri da exemplul Frantei care, prin facilitati create intreprinzatorilor, compenseaza pretul scazut al fortei de munca, cel care a determinat plecarea industriilor si disparitia multor locuri de munca.

Patronul Ana Holding nu ia in calcul posibilitatea ca Romania sa rateze iesirea din criza.

"Spre deosebire de anii Marii Depresiuni, acum exista Uniunea Europeana si numeroase alte parghii care pot echilibra situatia. Locomotivele economiei europene sunt deja pe un plus modest si trag pana si vagoanele cele mai ruginite".

#ana holding, #criza, #fiscalitate, #george copos, #mugur isarescu , #stiri George Copos