Actualitati Bloombiz (II) - 01 Iunie 2006

Joi, 01 Iunie 2006, ora 14:29
1099 citiri

Investitiile straine directe in Romania: 5,1 miliarde de euro * Piata comunicatiilor din Romania valoreaza patru miliarde de euro * Nintendo Wii, premiata de criticii din industria jocurilor video * Vicepremierul George Copos si-a dat demisiaInvestitiile straine directe in Romania: 5,1 miliarde de euro

Investitiile straine directe in 2005 se cifreaza la 5,197 miliarde euro, in crestere fata de previziunile facute anterior de numai 3,8 miliarde euro, a anuntat joi, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine, Ana Maria Cristina.

"Aceasta cifra va fi revizuita semnificativ, in sens pozitiv in lunile septembrie-octombrie, ale acestui an, deocamdata acestea fiind date provizorii", a precizat presedintele ARIS.

Potrivit datelor provizorii centralizate de Banca Nationala a Romaniei, investitiile straine directe in primul trimestru al acestui an au fost de 1,72 miliarde euro, cu 128 la suta mai mult decat in perioada similara a anului trecut, cand s-au inregistrat 754 milioane euro.

Piata comunicatiilor din Romania valoreaza patru miliarde de euro

Piata comunicatiilor din Romania se va situa in jurul a patru miliarde euro in 2006, in conditiile in care nivelul pietei a atins in 2005 aproximativ 3,3 - 3,5 miliarde euro, conform primelor estimari ale Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii.

"Piata autohtona de comunicatii a inregistrat in 2004 fata de 2003 o crestere cu 22 la suta, aceasta rata de crestere fiind estimata si pentru 2005, chiar pana la un nivel de 25 la suta, conform cifrelor raportate ANRC de furnizorii de servicii de comunicatii din Romania pentru anul 2005", a declarat presedintele ANRC, Dan Cristian Georgescu, la conferinta "Telecomunicatiile - provocare pentru viitor" organizata de publicatia Nine O Clock.

In opinia presedintelui ANRC, cresterea acestui sector a fost determinata de faptul ca in Romania au fost introduse noi tehnologii in domeniu dezvoltate de diferite tari din lume desi in multe tari europene exista reticente in ceea ce priveste introducerea unor tehnologii de peste ocean.

Pentru prima data in 2005 traficul de voce din telefonia mobila l-a depasit pe cel din telefonia fixa, inregistrandu-se si o crestere semnificativa a volumului de voce pe furnizorii alternativi de telefonie fixa.

Desi numarul abonatilor Romtelecom - operatorul traditional de telefonie fixa - a pierdut in 2005 circa 10 la suta din abonati, acestea s-au regasit la furnizorii alternativi de telefonie fixa.

Nintendo Wii, premiata de criticii din industria jocurilor video

Criticii din industria jocurilor video au apreciat consola Nintendo Wii si jocul "Spore" lansat de Electronic Arts pentru performantele si noutatea lor, dupa mai multi ani in care industria jocurilor video a fost criticata pentru faptul ca se limiteaza la imitarea filmele de succes pentru jocurile pe care le lanseaza.

Criticii au acordat consolei Nintendo Wii premiul "Best of Show", dupa ce la recentul salon Electronic Entertainment Expo (E3) pasionatii de jocuri video au apreciat modul in care functioneaza consola produsa de Nintendo, desi aceasta costa doar jumatate decat viitoarea PlayStation 3 produsa de Sony Corp. sau Xbox 360 de la Microsoft.

De asemenea, Nintendo Wii a castigat premiul pentru "Best Hardware" iar seria "Wii Sports" a luat premiul pentru "Best Sports Game". " Nintendo Wii este dovada ca nu este nevoie sa cheltuiesti 20 de miliarde de dolari pentru un joc de succes pentru a ramane competitiv", a declarat Geoff Keighley, co-presedinte al Game Critics Awards, un grup independent de jurnalisti de la 37 de grupuri mediatice din America de Nord.

Vicepremierul George Copos si-a dat demisia

Vicepremierul George Copos a anuntat, joi dimineata, intr-o declaratie facuta unui post de televiziune, ca va demisiona din guvern.

George Copos a afirmat ca este "dezamagit" de faptul ca noul proiect de Cod Fiscal, adoptat miercuri de guvern, nu cuprinde propunerile Partidului Conservator referitoare la impozitarea micro-intreprinderilor, la piata de capital, cota diferentiata de TVA, precum si cele care se refera la mentinerea scutirii de impozit pentru informaticieni.

Vicepremierul a precizat ca demisia sa nu are nici o legatura cu cercetarea efectuata de Departamentul National Anticoruptie in dosarul privind Loteria Nationala in care este implicat, sau compania Ana Electronic.

A"Am discutat foarte mult si am negociat cu ministrul de finante inclusiv Taxa pe Valoare Adaugata la produsele alimentare de baza. Din pacate, nici aceasta propunere nu a fost cuprinsa in Codul Fiscal si nici cele legate de IT, de piata de capital. E adevarat, vor putea fi discutate in Parlament, dar sunt dezamagit pentru ca am venit cu o propunere concreta, privind microintreprinderile, care aducea mai multi bani la bugetul statului si, din pacate, aceasta propunere a fost respinsaA", a explicat Copos.

Acesta a precizat, de asemenea, ca a discutat joi dimineata cu presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, A"care a fost neplacut surprins de aceasta decizieA". Propunerea PC legata de microintreprinderi viza mentinerea impozitului de trei la suta din total venituri, iar tot ce depaseste suma de 100.000 euro sa fie impozitat cu 16 la suta.

Gheorghe Copos a subliniat ca premierul Calin Popescu Tariceanu a incercat sa il convinga ca este un Cod Fiscal care a fost discutat in alianta. A"Alianta DA s-a pus de acord, dar este nefiresc ca noi, care facem parte din aceasta coalitie, care am asigurat posibilitatea ca Romania sa fie guvernata, si am facut acest pas in anul 2004 pentru a avea o coalitie majoritara si a indeplini obiectivul major de a ne integra in 2007 in Uniunea Europeana, este nefiresc ca nici una dintre propunerile noastre sa nu fie luate in considerare si asta m-a dezamagit foarte multA", a conchis Copos.

Bloombiz

www.directnews.ro - Topul stirilor zilei