Topul victimelor crizei economice

Marti, 02 Iunie 2009, ora 12:01
1948 citiri
Topul victimelor crizei economice

General Motors Corp a solicitat luni intrarea sub protectia legii falimentului, devenind cel mai mare faliment industrial din istoria Statelor Unite. Acest faliment se alatura unei serii de mari esecuri declansate de cea mai grava criza economica din ultimele decenii.

Falimente

Lehman Brothers Holdings Inc a marcat cel mai mare faliment din istorie, pe 15 septembrie 2008. Astfel, o institutie cu o vechime de 158 de ani intra in faliment in urma crizei de pe piata creditelor, dupa ce a rezistat celor doua razboaie mondiale si prabusirii fondului de hedging Long Term Capital Management.

 Chrysler, cel de-al treilea constructor de autoturisme din Statele Unite, a solicitat intrarea sub legea falimentului pe 30 aprilie, in cadrul unui plan de restructurare ce include o alianta cu grupul italian Fiat. Esecul negocierilor cu unii creditori a dus la varianta intrarii in faliment. Chrysler a primit un imprumut de 4 miliarde dolari din partea guvernului la inceputul lui ianuarie si i-au fost promisi alti 500 milioane dolari. Compania americana ar fi putut primi 6 miliarde dolari drept imprumuturi suplimentare, prin incheierea unei aliante cu producatorul italian Fiat, inainte de 30 aprilie.

 General Motors a marcat pe 1 iunie cel mai mare faliment industrial din istoria americana. Cererea pentru intrarea in faliment, considerat imposibil de sefii grupului, anul trecut, marcheaza declinul unei companii care a fost timp de 77 de ani cel mai mare constructor auto mondial si care producea jumatate din masinile cumparate in SUA.

Falimentul General Motors vine dupa cateva tentative esuate ale grupului auto de a se redresa. Compania a avut la dispozitie doua luni pentru a demonstra ca este viabila, insa planurile de restructurare propuse nu au fost considerate eficiente de administratia Obama.

General Motors va reveni, insa, pe piata auto sub forma unei companii nationalizate. Guvernul american isi propune sa redreseze compania in nu mai putin de 90 de zile. O noua societate care va prelua activele cele mai rentabile ale concernului va fi creata.

Bugete

Productia de otel a Japoniei a scazut cu peste 40% in februarie, martie si aprilie, incluzand o scadere de 46,7% in martie, reprezentand cel mai semnificativ declin din ianuarie 1949.

 Productia industriala a Marii Britanii a scazut cu 12,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai drastica scadere din 1968. Datele oficiale arata ca toate sectoarele industriale au fost afectate de colapsul comertului mondial, inregistrand scaderi accentuate in februarie.

Cea mai mare scadere a fost inregistrata in sectorul auto, unde s-a observat si o diminuare cu 30,5% a vanzarilor de masini in luna martie fata de anul trecut.


Ratele Dobanzii

Banca Centrala Europeana (BCE) a coborat pe 7 mai dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la un nivel minim record de 1%.

Banca centrala a Marii Britanii a coborat pe 5 martie dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 0,5%, cel mai mic nivel de la infiintarea institutiei, in 1694.

Comert

Canada a afisat pe 29 mai un deficit de cont curent de 9,06 miliarde dolari canadieni (8,24 miliarde dolari), cel mai mare de la inceperea statisticilor, in 1946.

Gabriela Garjoaba

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#criza, #faliment, #gm, #industrie, #pib , #stiri General Motors