Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sindicalistii de la uzina Opel din Spania resping proiectul Magna

Sindicalistii de la uzina Opel din Spania resping proiectul Magna

Comitetul de intreprindere de la uzina Opel din Figueruelas, Spania, a respins luni proiectul indistrial propus de Magna, care urmeaza sa preia constructorul auto german, a declarat pentru AFP un membru al comitetului, din partea sindicatelor.

"Ultima propunere a Magna a fost respinsa", a declarat Julio Vela, membru al comitetului de intreprindere din partea sindicatului UGT, precizand ca urmatoarea etapa va fi declansarea unei greve.

Incepand de saptamana trecuta, mai multe intalniri au avut loc in Spania intre reprezentanti ai producatorului canadian de componente auto Magna, oficiali din guvernul socialist spaniol si ai guvernului regional din Aragon si reprezentanti ai angajatilor, pentru a incerca gasirea unei solutii privind viitorul uzinei.

Magna vrea sa reduca personalul uzinei din Spania cu circa 1.300 de angajati si sa mute o parte a productiei in Germania, in cadrul operatiunii de preluare a Opel si Vauxhall de la General Motors.

Comitetul de intreprindere, care cuprinde conducerea fabricii si reprezentanti ai personalului, a luat de cizia de a respinge proiectul Magna motivand ca firma canadiana nu a oferit raspunsuri la toate exigentele salariatilor, mai ales in ceea ce priveste viitorul unei parti din productie, numarul exact de concedieri si conditiile in care se vor face disponibilizarile.

Urmatorul pas pentru sindicalisti va consta in declansarea de greve si manifestatii, a precizat Vela.

Ministrul spaniol al industriei a declarat pentru AFP ca guvernul va continua sa actioneze ca mediator in incercarea de a apropia pozitiile celor doua tabere si pentru a se ajunge la un acord.

Magna a fost aleasa luna trecuta de catre General Motors pentru a prelua, in consortiu cu banca ruseasca Sberbank, 55% din subsidiara europeana Opel, care se confrunta cu mari dificultati.

Decizia a fost criticata de unele state europene, care motiveaza ca a fost dirijata de Germania cu scopuri electorale, chiar inainte de alegerile legislative.

Negocierile din Spania au contribuit la amanarea semnarii contractului de vanzare a Opel, prevazuta initial pentru joia trecuta.

Duminica, un lider sindical belgian declara ca semnarea contractului de vanzare a Opel catre Magna ar putea avea loc la mijlocul acestei saptamani, probabil miercuri.

Opel are circa 50.000 de angajatiin Germania, Spania, Belgia si Polonia, precum si in Marea Britanie, unde produce sub marca Vauxhall.

Guvernul spaniol sustine ca uzina din Figueruelas este una din cele mai productive la nivelul grupului.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1591 ori
Citeste mai multe despreopel magna angajati uzina