Saab va fi preluata de Koenigsegg, faimosul producator de masini de lux

Vineri, 12 Iunie 2009, ora 11:12
2151 citiri
Saab va fi preluata de Koenigsegg, faimosul producator de masini de lux

Producatorul suedez de automobile sport de lux Koenigsegg, sustinut de investitori norvegieni, va prelua constructorul suedez Saab, scos la vanzare de proprietarul sau american General Motors, conform unui anunt transmis de televiziunea publica suedeza, citat de AFP.

"Cumparatorii au semnat o scrisoare de intentie privind achizitia Saab", a precizat televiziunea suedeza pe site-ul sau web, citand surse avizate, scrie AFP.

"Negocierile finale vor avea loc in lunile ce vor urma", a continuat anuntul.

O sursa avizata a declarat pentru AFP ca "ne apropiem de un acord, insa etapele finale ale tranzactiei nu au fost inca discutate".

Contactat de AFP, Saab, care in ultimele saptamani a afirmat ca se afla in discutii cu doi sau trei potentiali cumparatori privind semnarea unui acord pana la sfarsitul lunii iunie, a refuzat sa ofere informatii suplimentare, atitudine adoptata si de General Motors.

Compania Koenigsegg nu a produs in 2008 decat aproximativ 20 de automobile sport de lux, vandute cu peste un milion de euro fiecare
.

Potrivit NewsIn, guvernul sudez a anuntat ca este dispus sa ofere garantii financiare pentru Saab Automobile, in cazul in care va exista o propunere ferma de preluare a constructorului suedez de automobile.

Fondata in 1994 de catre Christian von Koenigsegg, un om de afaceri suedez, compania a produs primul sau automobil in anul 2000, iar prima vanzare a avut loc doar in 2002. In 2008, compania suedeza, care nu are decat 45 de angajati, a produs aproximativ 20 de automobile, iar cifra de afaceri s-a ridicat la 108 milioane coroane (aproximativ 9,5 milioane euro).

Pretul automobilelor produse, care sunt foarte rapide, depasind viteze de 388 kilometri pe ora, poate depasi un milion de euro. Sediul Koenigsegg este in Aengelholm, in sud-estul Suediei, iar unul dintre actionarii companiei este omul de afaceri norvegian Baard Eker.

La inceputul acestui an, General Motors a scos Saab la vanzare si va desprinde divizia pana la sfarsitul anului. Saab, aflat in pierdere, are nevoie de un nou proprietar pentru a beneficia de garantii guvernamentale pentru finantare de la Banca Europeana de Investitii (BEI).

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#gm, #proprietar, #saab, #suedia, #vanzare , #stiri General Motors