Restructurarea GM a fost avizata de un tribunal pentru falimente din New York

Luni, 06 Iulie 2009, ora 10:29
909 citiri
Restructurarea GM a fost avizata de un tribunal pentru falimente din New York

Un tribunal pentru falimente din New York a aprobat, duminica, programul de restructurare a concernului auto General Motors, care va permite activelor si operatiunilor profitabile ale grupului sa iasa din faliment, statul urmand sa preia o participatie majoritara.

Judecatorul care a anuntat decizia a declarat ca reorganizarea "va preveni moartea pacientului pe masa de operatie".

GM, care a declarat falimentul la inceputul lunii iunie, a avertizat, anterior, ca urma sa intre in procedura de lichidare daca justitia nu ar fi aprobat programul de restructurare.

Guvernul Statelor Unite a anuntat, pe de alta parte, ca va inceta sa finanteze GM daca grupul nu obtine avizul pentru reorganizare pana pe 10 iulie.

"Daca GM intra in lichidare, nu numai ca nu va mai fi nimic pentru actionari; nu va mai fi nimic nici pentru creditorii care nu au apelat la instrumente securizate", a aratat judecatorul care a emis decizia, intr-o argumentare de 95 de pagini.

Potrivit programului de restructurare, "Noul GM" va prelua cele mai performante active ale grupului, inclusiv cunoscutele marci Chevrolet si Cadillac, pe care le va opera cu o forta de munca mai ieftina, o retea de dealeri mai restransa si datorii mult mai reduse.

"Vechiul GM" va fi format din marcile care nu se bucura de popularitate in randul consumatorilor, fabricile neesentiale si va prelua marile obligatii financiare, urmand sa ramana in faliment pentru lichidare.

Potrivit Mediafax, Trezoreria Statelor Unite si-a dat avizul pentru ajutoare de stat in valoare totala de 60 de miliarde de dolari pentru noua companie, urmand sa preia 60% din actiunile "Noului GM".

United Auto Workers (UAW), principala confederatie sindicala a angajatilor GM, va detine 17,5% din actiuni, guvernul Canadei va primi 12%, iar detinatorii de obligatiuni ai GM ar putea obtine, in total, circa 10% din titlurile noului constructor auto.

In cadrul audierilor din justitie, care au durat trei zile, unii mici detinatori de obligatiuni au contestat programul de restructurare, insa niciuna dintre partile interesate nu a prezentat instantei o alternativa, in timp ce reprezentantii GM avertizau asupra consecintelor "catastrofale" care ar surveni blocarii procesului.

O divizare cu succes a activelor profitabile ale GM este considerata o a doua mare victorie pentru echipa de salvare a industriei auto creata de administratia Obama, care a salvat in luna iunie grupul Chrysler de la lichidare prin vanzarea, in procedura de faliment, a principalelor operatiuni catre un consortiu condus de compania italiana Fiat.

Anterior deciziei de duminica a instantei, un oficial al echipei guvernamentale a declarat ca statul ar putea lista "Noul GM" prin oferta publica initiala in anul 2010.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#gm, # faliment, # obama, # active , #stiri General Motors