Peugeot ar putea rupe alianta cu GM. Care sunt motivele

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 12:50
1412 citiri
Peugeot ar putea rupe alianta cu GM. Care sunt motivele

PSA Peugeot Citroen, al doilea producator auto din Europa dupa vanzari, ar putea rupe alianta cu grupul american General Motors, estimand ca nu va atinge tinta privind reducerile de cheltuieli, cu un miliard de dolari pana in 2016.

Grupul francez analizeaza rezultatele aliantei pentru a decide daca va mai produce automobile in parteneriat cu GM, evaluand si "conditii relevante" din acordul de dezvoltare incheiat intre cele doua companii, a anuntat miercuri Peugeot.

"Numai aceasta alianta ii mai putea salva; este inceputul sfarsitului. Tintele convenite la incheierea protocolului de alianta au fost minime, iar acum Peugeot a ramas pe cont propriu. Pierde pe toate fronturile", comenteaza pentru Bloomberg un analist financiar francez.

Protocolul dateaza de anul trecut si este unul dintre pilonii strategiei de redresare a Peugeot, care a incercat sa scada cheltuielile prin accesarea resurselor GM.

Impactul financiar al aliantei a fost insa mai slab decat anticipa conducerea companiei franceze, care are probleme financiare si trebuie sa-si gaseasca rapid noi parteneri.

Peugeot pregateste o majorare de capital de cel putin 3 miliarde euro, finantata de statul francez si de grupul chinez Dongfeng Motor, care vor prelua cate 20% din actiunile companiei, au declarat saptamana trecuta surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg.

"Ne concentram pe identificarea unor proiecte profitabile, pe termen lung, si apoi cautam solutii pentru a le finanta. Trebuie sa gandim pe termen lung, sa cautam prooiecte pe termen mediu sau lung pentru a asigura profitabilitatea grupului", a declarat miercuri intr-o conferinta cu analistii directorul financiar al Peugeot, Jean-Baptiste de Chatillon.

Ce parteneriate mai are GM in vedere

GM, care detine 7% din actiunile Peugeot, s-ar putea retrage din alianta cu grupul francez daca Dongfeng va deveni actionar, deoarece compania americana lucreaza in China in parteneriat cu o alta companie, SAIC Motor, a afirmat o alta sursa.

Protocolul aliantei prevede ca GM o poate dizolva unilateral in cazul unei schimbari in actionariatul Peugeot.

"Alianta continua conform programului stabilit. Avem alte proiecte in curs de evaluare. Unele dintre acestea nu sunt fezabile economic, astfel ca renuntam la ele", a declarat purtatorul de cuvant al Peugeot, Jean-Baptiste Thomas, citat de Bloomberg.

Peugeot a anuntat recent ca intentioneaza sa transfere productia unui model catre o fabrica a GM din Spania. GM este prezent in Europa prin Opel si Vauxhall.

Opel va produce in Spania, incpand din 2016, un automobil produs in parteneriat cu Peugeot.

"Continuam implementarea proiectelor deja stabilite", a declarat purtatorul de cuvant al GM, Ulrich Weber, care a refuzat sa comenteze daca grupul american va reevalua tinta privind reducerea cheltuielilor, prin alianta cu Peugeot, cu 1 miliarde de dolari pana in 2016.

Vanzarile Peugeot au scazut cu 3,7% in trimestrul al treilea, la 12,1 miliarde euro. Divizia producatoare de automobile a grupului a pierdut 510 milioane euro in prima jumatate a anului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#alianta Peugeot GM, #pierderi Peugeot, #actionari Peugeot, #piata auto Europa , #stiri General Motors