Opel e multumit de programul "Rabla"

Sambata, 14 Februarie 2009, ora 17:37
2077 citiri
Opel e multumit de programul "Rabla"

Vanzarile constructorului de automobile Opel au crescut sub efectul "primei de casare" oferite de guvernul german in incercarea de a relansa acest sector al economiei si in consecinta va recurge la somajul tehnic intr-o masura mai mica decat era prevazut pentru luna martie, relateaza AFP.

Liniile de productie ale uzinei Opel de la Eisenach, unde se fabrica modelul Corsa, vor lucra la cote normale cel putin in primele trei saptamani din martie, a declarat cotidianului economic Handelsblatt numarul doi din filiala europeana a companiei americane General Motors (care este societatea-mama pentru Opel), Alain Visser.

Opel anuntase anterior ca renunta in februarie la doua zile de somaj tehnic la Eisenach si la uzina sa din Spania de la Saragosa.

"Primim o cerere importanta pentru masinile noastre de mic calibru", a explicat Visser in interviul ce va fi publicat luni de cotidianul economic german. Comenzile pentru Corsa au crescut cu 70% de la intrarea in vigoare, in ianuarie, a "primei de casare" de 2.500 de euro, iar comenzile pentru modelul Agila s-au dublat, a precizat oficialul GM.

Prima de casare - acordata pentru achizitionarea unei masini noi sau nu mai vechi de un an in schimbul casarii unui vehicul mai vechi de noua ani - este una dintre masurile decise de guvernul german pentru relansarea consumului si pentru ajutarea sectorului auto, lovit din plin de criza financiara.

Guvernul de la Berlin a prevazut un buget limitat de 1,5 miliarde de euro pentru acest program, ceea ce ar ajunge pentru preschimbarea a 600.000 de vehicule, dar Federatia Germana a Concesionarilor (ZDK) a cerut deja ca programul sa fie extins.

Totusi, Financial Times Deutschland scria ieri ca acest program de tip "Rabla" avantajeaza producatori straini precum Dacia - ale carui vanzari au crescut de 12 ori - in detrimentul celor autohtoni. "Vanzarile marcii romanesti a Renault, Dacia, au explodat de cand a fost introdus programul in Germania, chiar in tara in care inainte era atat de greu sa vinzi o masina care nu beneficia de o anumita imagine", a scris publicatia. Explicatia este simpla. La o masina ca Dacia, care costa numai 7.500 de euro, o reducere de 2.500 de euro - cat e prima de casare - se simte mult mai semnificativ decat la un Mercedes.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#disponibilzari, #masini, #opel, #rabla, #someri, #vanzari , #stiri General Motors