Licitatie pentru Masina-Fantoma. Ai da 500.000 de dolari sa o conduci?

Marti, 05 Iulie 2011, ora 12:45
2540 citiri
Licitatie pentru Masina-Fantoma. Ai da 500.000 de dolari sa o conduci?

Un Pontiac Deluxe Six cu o caroserie din Plexiglas va fi scos la licitatie pentru o suma ce ar putea depasi 475.000 de dolari. Construita in 1939 de catre General Motors si o companie din industria chimica, Rohm and Haas, Pontiac Deluxe Six este prima masina cu caroserie complet transparenta din America. 

Etichetata drept o viziune a viitorului, “Masina-fantoma”  a fost creata pentru New York World’s Fair, unde a devenit o senzatie la pavilionul “Highways and Horizons” al General Motors si continua sa faca valuri si in ziua de azi, scrie Daily Mail.

Doar doua astfel de exemplare au fost construite, avand cu o cutie manuala in trei trepte, iar acest model se pare ca ar fi ultimul dintre ele.

Licitatia estimata intre 275.000 si 475.000 de dolari

In intreaga sa viata, automobilul a parcurs doar 138 de Kilometri, iar acum este scos la vanzare pentru prima data de la inceputul anilor ’80, cand nu se stie care a fost suma pentru care a fost vandut.

Compania RM, care conduce licitatia, se asteapta ca masina sa fie vanduta intre 275.000 de dolari si 475.000 de dolati, pe 30 iulie, cand va avea loc licitatia.

Masina se afla intr-o stare remarcabila de conservare, sustine purtatorul de cuvant al RM Auctions, societatea care va organiza licitatia.

“Este o marturie a longevitatii Plexiglas-ului intr-o era in care materialele plastice folosite pentru caroseriile masinilor se auto-distrugeau in cativa ani. Chiar daca are cateva ciupituri si zgarieturi, structura transparenta nu scoate niciun sunet si este foarte bine ingrijita, permitand o vizualizare perfecta a interiorului exact ca in 1939”, a declarat acesta.

Potrivit purtatorului de cuvant, automobilul inca are puterea de a capta atentia exact ca in tinerete, insa nu este potrivita pentru plimbari pe strazi, ci mai degraba pentru expozitie, ca un artefact unic in cultura si istoria automobilelor.

Cum a fost creata “Masina Fantoma”

Masina a fos rodul colaborarii intre General Motors si Rohm and Haas, care a creat in 1933 materialul plastic transparent incasabil, rezistent la socuri si trepidatii, numit Plexiglas.

Materialul a fost utilizat initial in fabricarea avioanelor militare in Al Doilea Razboi Mondial, aria sa de utilizare largindu-se apoi la iluminat, armaturi, trenuri si alte masini.

Rohm and Haas a folosit scheme de la modelul in patru usi Pontiac Touring Sedan pentru a crea o replica identica din acril. Caroseria a fost completata cu o structura de sustinere din metal, care a fost trecuta initial printr-o baie de cupru si a beneficiat de o finisare cromata.

Cauciucurile au fost albe inca de la inceput, singura interventie mecanica recenta fiind o inlocuire a motorizarii.

Modelul se mandreste cu un motor cu 6 cilindri dispusi in linie, suspensie independenta pe puntea fata cu arcuri elicoidale, suspensie pe arcuri cu foi pe puntea spate si frane cu tamburi pe toate cele patru roti.

Potrivit GM Heritage Center, o a doua masina, cu o carcasa Torpedo Eight, a fost rapid construita pentru Expozitia Golden Gate din 1940, pe Treasure Island.

Istoria Pontiac Plexiglas

Odata ce expozitiile s-au inchis, ambele “masini-fantoma” au inceput sa faca turul tarii, modelul Deluxe Six, construit in 1939-’40, fiind aparent singurul care a supravietuit.

Dupa turul facut la dealerii din intreaga tara, masina a fost dusa pentru expozitie la Smithsonian Institution din Washington, unde a poposit pana in 1947. Mai apoi a fost achizitionata de un lant de dealeri Pennsylvania Pontiac, a aparut in prima intalnire anuala a Clubului International Oakland – Pontiac, in 1973 si a fost cumparata de Don Barlup, din New Cumberland, Pennsylvania.

Barlup a cerut un comision partial din restaurarea vehiculului de la S&H Pontiac din Harrisburg si a vandut masina colectionarului Leo Gephart, in 1979.

Tatal posesorului actual a cumparat artefactul de la Gephart la inceputul anilor ’80, pastrand de atunci masina in familie.

Intr-un mod prea putin surprinzator, vehiculul nu are numar de inmatriculare si nici o serie de identificare pentru motor.

O colectie de poze vechi si alte elemente memorabile vin odata cu masina la achizitionare, o adevarata piesa de arta care inca reuseste sa intoarca priviri, ca in “tinerete”.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#licitatie pontiac, #masina transparenta, #pontiac , #stiri General Motors