Guvernul SUA accelereaza eforturile de salvare a GM

Sambata, 23 Mai 2009, ora 00:43
1579 citiri
Guvernul SUA accelereaza eforturile de salvare a GM

Guvernul american incearca sa salveze de la faliment gigantul auto General Motors, in contextul in care termenul limita de 1 iunie, oferit pentru restructurare, se apropie. Grupul incearca sa vanda afacerile din Europa, pentru a face rost de lichiditati.

Astfel, o persoana apropiata situatiei a spus ca administratia Obama nu vrea sa declare falimentar grupul General Motors, iar eforturile de restructurare ale constructorului auto ar putea fi dezvaluite numai la data limita de 1 iunie.

Anterior, cotidianul Washington Post a scris ca GM va intra saptamana viitoare in faliment, sub un plan al Trezoreriei SUA, care ar acorda companiei un imprumut de circa 30 miliarde dolari.

Oficialii Trezoreriei continua sa lucreze impreuna cu GM pentru restructurarea grupului si, in timp ce situatia grupului s-ar putea schimba, nu exista planuri pentru intrarea acestuia in faliment in 1 iunie, a declarat sursa, citata de NewsIn.

Insa GM trebuie sa rezolve o serie de probleme, cum ar fi plata furnizorilor, sa primeasca validarea concesiilor cu sindicatele de munca si sa ajunga la un acord cu detinatorii de obligatiuni, pentru reducerea datoriilor.

In acest context, GM ar putea primi o a patra oferta de cumparare a Opel si Vauxhall, dupa ce un producator auto chinez a inaintat joi o scrisoare de intentie. Compania chineza a trimis o scrisoare de intentie la o zi dupa expirarea termenului limita pentru depunerea ofertelor, in 20 mai, au declarat persoane apropiate situatiei.

GM vinde un pachet de actiuni majoritar al afacerilor din Europa, in timp ce se pregateste pentru un posibil faliment. Divizia Opel a primit oferte din partea constructorului auto italian Fiat, furnizorului auto canadian Magna International Inc si din partea RHJ International SA.

Ofertele Magna si RHJ includ lichiditati, in timp ce oferta Fiat presupune finantare de 7 miliarde euro pentru restructurarea Opel.

Directorul executiv al Fiat, Sergio Marchionne, a declarat ca vrea sa creeze un grup nou din Fiat, Chrysler LLC, operatiunile europene ale GM si, probabil, din cele detinute in America de Sud.

Daca grupul auto va esua in incercarile de restructurare, atunci planurile vor implica vanzarea rapida a activelor performante ale companiei care un nou grup detinut initial de guvernul Statelor Unite, a spus o persoana apropiata situatiei.

Totusi, compania a anuntat ca va renunta la 1.600 de dealeri, in contextul in care incearca sa taie masiv din costurile operationale, inaintea termenului limita dat de administratia Obama.

Chrysler a avut un anunt similar vineri, iar puse laolalta, deciziile vor rezulta in eliminarea a 2.300 de dealeri auto. Aceste masuri fara precedent vor rezulta in disponibilizarea a circa 100.000 de persoane si arata amploarea crizei ce a cuprins economia americana.

Grupul auto a cheltuit mai mult de un miliard de dolari pentru inchiderea diviziei Oldsmobile si a inchis 2.800 de dealeri auto in ultimii 10 ani. GM nu ofera compensatii acestor dealeri, insa ii va ajuta sa isi inchida afacerile.
 
Vanzarile auto din SUA sunt la cel mai scazut nivel din anii '80 si nu exista indicii privind o revenire. GM supravietuieste printr-un ajutor guvernamental de urgenta de 15,4 miliarde dolari. Pierderile totale inregistrate de companie din 2004, ultimul an profitabil, se ridica la 82 miliarde dolari.

Conform planului de restructurare publicat pe 27 aprilie, GM a decis sa desfiinteze marca Pontiac, sa inchida alte doua fabrici si sa elimine alte 7.000 de locuri de munca pana la sfarsitl anului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#gm, # obama, # faliment, # oferta, # limita, # fiat , #stiri General Motors