GM, iminenta unui faliment

Marti, 19 Mai 2009, ora 11:18
1396 citiri
GM, iminenta unui faliment

Constructorul auto General Motors se afla la numai cateva saptamani de un faliment. Expertii sustin ca o astfel de masura este necesara pentru indeplinirea cererii administratiei Obama de refacere a unui simbol al industriei americane, relateaza Reuters.

Dupa 100 de ani de succes mondial si 10 luni de incercari nereusite de restructurare, GM incearca sa reduca datoriile cu 27 miliarde dolari, sa castige concesii din partea sindicatului munictorilor din industria auto si sa scada cu aproape 1.600 numarul dealerilor din Statele Unite, inainte de 1 iunie, termenul limita impus de guvern.

Dar pe masura ce timpul trece, expertii sunt de parere ca GM va avea aceeasi soarta ca si compania rivala Chrysler si va inainta cerere pentru a intra sub incidenta legilor aplicate institutiilor falimentare.

"Cred ca falimentul este inevitabil. Nu stiu cum il vor evita", a declarat analistul independent Erich Merkle, preluat de NewsIn.

"Singura cale prin care compania nu ar ajunge la faliment ar fi ca guvernul sa accepte acel procentaj al detinatorilor de obligatiuni care au incercat sa le schimbe, fie ca acesta presupune 40%, 50% sau 60%", a declarat Peter Kaufman, presedintele si seful diviziei de restructurare in cadrul companiei Gordian Group LLC din New York.

GM a anuntat ca trebuie sa detina 90% din obligatiunile de 27 miliarde dolari sau va intra in faliment. Compania a oferit detinatorilor de obligatiuni o participatie de numai 10% in compania rezultata in urma restructurarii. Reprezentantii unui comitet al principalilor detinatori de obligatiuni au catalogat oferta ca fiind nedreapta, avand in vedere suma oferita sindicatului muncitorilor.

Rivalul GM, producatorul auto Chrysler, care a inaintat cerere pentru a intra sub incidenta legilor aplicate institutiilor falimentare pe 30 aprilie, a primit aprobarea instantei de a inainta procedurile de vanzare rapida a celor mai multe active ale sale unei noi companii conduse de Fiat.

Vanzarile auto din SUA sunt la cel mai scazut nivel din anii '80 si nu exista indicii privind o revenire. Actiunile GM s-au ieftinit vineri cu sase centi, la 1,09 dolari/titlu.

GM supravietuieste printr-un ajutor guvernamental de urgenta de 15,4 miliarde dolari. Pierderile totale inregistrate de companie din 2004, ultimul an profitabil, se ridica la 82 miliarde dolari.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#gm, # faliment, # obama, # chrysler , #stiri General Motors