GM, cea mai mare oferta publica din SUA

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 10:22
1425 citiri
GM, cea mai mare oferta publica din SUA

General Motors (GM) a strans 20,1 miliarde de dolari prin cea mai mare oferta publica initiala derulata vreodata in Statele Unite, dupa ce a vandut actiunile la cel mai mare pret din intervalul propus, datorita cererii uriase din partea investitorilor, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Suma obtinuta de constructorul auto restructurat anul trecut pe banii guvernului american s-ar putea rotunji cu inca 3 miliarde de dolari, prin exercitarea unor optiuni de vanzare.

La 23,1 miliarde de dolari, oferta publica a GM ar deveni cea mai mare efectuata vreodata la nivel mondial.

Daca investitorii vor cumpara toate actiunile disponibile, participatia statului american in capitalul GM se va reduce de la 61% la 33%.

Guvernul Statelor Unite a investit 50 de miliarde de dolari anul trecut in salvarea GM, preluand pachetul majoritar de actiuni.

Compania a intrat in faliment in iunie 2009 sub patronajul statului, iar restructurarea s-a incheiat in numai o luna.

Administratia Obama a fost criticata dur pentru salvarea GM din banii contribuabililor, iar compania a fost poreclita ironic "Government Motors".

Actiunile vor intra la tranzactionare incepand de joi pe bursele de la New York si Toronto, fiind asteptate cresteri de 10-20% in prima zi.

GM a vandut 478 milioane de actiuni comune la 33 de dolari pe unitate, obtinand astfel 15,77 miliarde de dolari, si actiuni preferentiale in valoare de alte 4,35 miliarde de dolari, peste suma prevazuta initial, de 4 miliarde de dolari.

Peste 20% din oferta publica, adica actiuni de 3 miliarde de dolari, a fost subscris de investitori individuali, cel mai mare plasament retail derulat vreodata la nivel mondial, ca valoare, au declarat pentru Reuters surse apropiate situatiei.

Alte surse au afirmat ca cea mai mare parte a ofertei publice a fost subscrisa de investitori nord-americani, iar fondurile suverane din Orientul Mijlociu si alti investitori internationali au preluat mai putin de 5% din oferta GM.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#gm, #general, #motors, #ford, #vanzari, #piata, #americana , #stiri General Motors