General Motors si Chrysler, amenintate de faliment

Luni, 09 Februarie 2009, ora 12:19
1546 citiri
General Motors si Chrysler, amenintate de faliment


General Motors Corp. si Chrysler LLC ar putea fi fortate de guvernul american sa intre in faliment, pentru a asigura rambursarea unor imprumuturi federale de 17,4 miliarde dolari, masura care, sustin reprezentantii grupurilor, ar duce la distrugerea acestora, relateaza Bloomberg.

Contribuabilii americani au in prezent o prioritate mai mica decat creditorii anteriori, printre care Citigroup Inc., JPMorgan Chase & Co. si Goldman Sachs Group Inc., potrivit acordurilor de creditare publicate pe pagina de internet a Trezoreriei. Guvernul a angajat o firma de avocatura pentru a stabili ordinea de rambursare, au declarat saptamana trecuta doua surse avizate.

Oficialii federali nu au reusit sa obtina acordul de a schimba pozitia companiilor in ordinea de rambursare, astfel ca au optiunea de a forta companiile sa isi declare falimentul, ca o conditie pentru continuarea ajutoarelor de la stat.

Guvernul ar finanta falimentul cu un asa-numit credit DIP, un statut ce ofera guvernului prioritate in fata altor creditori, a declarat Don Workman, partner in cadrul Baker & Hostetler LLP.

"In prezent au loc negocieri, pentru a ajunge la un acord", a mai spus Workman. "In cazul in care nu se va ajunge la o intelegere, vor spune ca sunt siguri ca judecatorul le va permite sa fie primii in ordinea rambursarii".

Ambii constructori auto au respins cererile de a se reorganiza sub protectia legii falimentului, spunand ca masurile ar speria cumparatorii si ar duce la lichidare.

General Motors si Chrysler au ca termen limita data de 17 februarie pentru a da dovada de progrese intr-un  plan realizat in cadrul programului de salvare din Statele Unite.

Companiile trebuie sa reduca nivelul costurilor de munca si sa arate cum vor rambursa ajutoarele primite pana luna viitoare.

GM va disponibiliza pana la 5.000 de angajati

General Motors pregateste un program prin care va disponibiliza cel mult 5.000 de angajati pentru a reduce cheltuielile, potrivit agentiei Bloomberg.

Programul de reducere a costurilor face parte din masurile pe care GM le ia pentru a demonstra autoritatilor ca este o companie viabila si va fi inclus intr-un raport pe care compania il va prezenta autoritatilor americane pe 17 februarie.

Autoritatile americane vor decide la 31 martie daca producatorul auto poate pastra ajutorul financiar de 13,4 miliarde dolari primit in decembrie anul trecut, fonduri cu ajutorul carora GM a evitat colapsul cauzat de reducerea drastica a vanzarilor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#chrysler, #faliment, #general, #motors , #stiri General Motors