General Motors abandoneaza Saab

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 12:13
1890 citiri
General Motors abandoneaza Saab

Saab Automobile a cerut protectie juridica fata de creditori, dupa ce actionarul majoritar, General Motors Corp., a anuntat ca vrea sa se desparta de aceasta divizie, dupa ce compania suedeza a inregistrat pierderi masive in ultimii ani, scrie Bloomberg.

Oficialii Saab au cerut intrarea in reorganizare judiciara si separarea de GM, a anuntat directorul executiv al companiei, Jan Aake Jonsson. Procedura de reorganizare judiciara, estimata sa dureze trei luni, va plasa afacerile companiei sub supravegherea instantei, cu scopul de a se crea o “entitate complet independenta”.

Viitorul companiei suedeze a devenit incert dupa ce GM a anuntat ca vrea sa isi separe afacerile de aceasta divizie, pana in 2010. Guvernul suedez a precizat anterior ca nu va nationaliza Saab.

Conform procedurii de reorganizare judiciara, o instanta suedeza va numi un judecator care colaboreaza cu consiliul de administratie al companiei, scopul fiind reducerea datoriilor. Dupa trei luni urmeaza o reevaluare, iar procedura de reorganizare poate fi extinsa pana la un an. Daca aceasta esueaza, urmeaza intrarea in faliment. Viitorul a 4.500 de angajati este in joc, precum si al miilor de salariati din lantul de distributie al companiei.

Suedia nu exclude acordarea unor garantii de credite

"Nu am exclus definitiv aceasta posibilitate. Va depinde de planurile companiei", a declarat Joran Hagglund, secretar de stat in cadrul ministerului suedez al industriilor.

Hagglund a spus ca nu poate preciza ce conditii va impune guvernul pentru oferirea acestor garantii. "Cerinta generala este ca trebuie sa existe garantii suficiente", a spus acesta. "Daca oferi garantii de credite, trebuie sa fii sigur ca grupul are viitor", a subliniat oficialul.

Problemele Saab au aparut inca din 1990, cand GM a cumparat jumatate din actiunile companiei, de la Investor AB. Compania suedeza isi trage originile din producatorul de avioane Svenska Aeroplan AB, creat in 1937 pentru a furniza Suediei avioane pentru razboi. Pimul automobil Saab a fost produs in 1947.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#general, #motors, #pierderi, #saab , #stiri General Motors