Geithner: Programul pentru eliminarea activelor toxice incepe in iulie

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 18:43
1320 citiri
Geithner: Programul pentru eliminarea activelor toxice incepe in iulie

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a spus miercuri ca se asteapta ca o serie de programe guvernamentale sa ajute bancile in eforturile de eliminare a activelor neperfomante, incepand din iulie, acesta fiind urmatorul pas pentru incheierea crizei ce a cuprins economia SUA, scrie Bloomberg, informeaza NewsIn.

Programul Public-Privat de Investitii al Trezoreriei va folosi 75 pana la 100 de miliarde dolari din fonduri guvernamentale pentru finantarea vanzarii de titluri mobiliare garantate cu ipoteci, de peste 1.000 miliarde dolari.

Programul are doua componente, pe care Trezoreria le va administra impreuna cu Federal Reserve si Federal Deposit Insurance Corp.

Geithner a spus ca Trezoreria mai are circa 124 miliarde dolari ramasi din fondurile totale de 700 miliarde dolari, alocate pentru Programul de Eliminare a Activelor Toxice (TARP).

Oficialul a mai spus ca administratia Obama continua sa lucreze cu General Motors Corp., in conditiile in care grupul auto vrea sa se restructureze in cadrul unui anumit termen limita impus de guvern.

GM trebuie sa puna la punct pana la sfarsitul lunii un plan de restructurare, riscand altfel sa intre in faliment.

Analistii din cadrul Congresului SUA au marit in aprilie la 356 miliarde dolari estimarile privind costurile nete pe care contribuabilii vor trebui sa le suporte pentru sustinerea programului de salvare a sectorului financiar, creat de guvern.

Suma este in crestere cu 167 miliarde dolari, comparativ cu estimarile anterioare.

Departamentul pentru Buget al Congresului (CBO) a estimat initial ca programul pentru indepartarea activelor neperfomante, de 700 miliarde dolari, va costa contribuabilii 189 miliarde dolari.

Costurile aditionale, ce se aplica chelutielilor TARP pentru anii fiscali 2009 si 2010, au fost incluse in estimarile din martie ale CBO, care includ un deficit de 1.800 miliarde dolari pentru anul fiscal 2009, care se va incheia in 30 septembrie.

#program, #active, #toxice, #trezorerie, #banci , #stiri General Motors