Ford profita de problemele rivalilor GM si Chrysler

Luni, 23 Februarie 2009, ora 12:10
1690 citiri
Ford profita de problemele rivalilor GM si Chrysler

Grupul Ford obtine beneficii neasteptate in urma dificultatilor severe cu care se confrunta principalii rivali de pe piata americana, General Motors si Chrysler, sub forma reducerilor de cheltuieli cu personalul dupa negocieri cu sindicatele, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

GM si Chrysler trebuie sa negocieze acorduri de reducere semnificativa a cheltuielilor cu uniunea sindicala United Auto Workers (UAW), care reuneste salariati din intreaga industrie auto americana.

Insa UAW ofera, de obicei, aceleasi conditii tuturor companiilor cu care negociaza. in consecinta, Ford a obtinut acorduri pentru reducerea compensatiilor acordate salariatilor disponibilizati, relaxarea reglementarilor de munca si eliminarea createrilor salariale legate de evolutia nivelului de trai.

Potrivit Mediafax, astfel de concesii au fost negociate, doua zile mai tarziu, si de GM si Chrysler, insa aceste concerne au incasat miliarde de dolari din ajutoare de stat pentru a evita falimentul, in timp ce Ford are inca o situatie financiara stabila si nu a solicitat ajutoate de stat.

Totodata, in timp ce GM si Chrysler sunt bombardate cu informatii negative, inclusiv posibilitatea ca cele doua grupuri sa intre in faliment, Ford reuseste sa atraga clienti de la rivali. Cota de piata a Ford pe piata americana a crescut constant in ultimele patru luni, in timp ce cotele celorlalte doua mari grupuri americane au scazut.

Totusi, desi profita de problemele rivalilor, Ford se confrunta cu propriile dificultati. Perceptia publica asupra industriei auto, considerata in prag de colaps, afecteaza si imaginea grupului.

General Motors si Chrysler au obtinut, pana in prezent, 17,4 miliarde de dolari de la guvernul american, iar Trezoreria SUA negociaza, potrivit unor surse oficiale, finantarea unor imprumuturi de stat suplimentare de cel putin 40 miliarde de dolari, pentru a evita falimentul celor doua grupuri.

Grupul Ford a anuntat in repetate randuri ca nu are nevoie de ajutoare de stat si exclude posibilitatea falimentului, in mare parte datorita fondurilor de peste 23 miliarde de dolari obtinute in 2006 prin credite ipotecare garantate cu o mare parte din fabricile si activele detinute.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#ford, #chrysler, #general motors , #stiri General Motors