Fondatorul Gigantului Daewoo, suspectat de frauda

Luni, 20 Iunie 2005, ora 01:08
1053 citiri

Kim Woo-Choong, 69 de ani, fondatorul companiei sud-coreene Daewoo s-a predat marti la Seul justitiei din tara sa. El se afla acum in inchisoare, singurele priviliegii obtinute datorita statului sau fiind un televizor si un ventilator electric.

Kim este o legenda in Coreea de Sud. El si-a inceput afacerile in 1967, investind 5.000 dolari intr-o fabrica de textile si ajungand in anii ?80 la un numar de aproape 320.000 de angajati in peste o suta de tari. Daewoo, care in limba coreeana inseamna "Univers Imens" a devenit un gigant multinational in industria constructiilor, a automobilelor si a constructiilor navale.

Cand criza economica asiatica loveste Coreea de Sud in 1997, Daewoo incepe sa piarda teren. In august 1999, guvernul sud-coreean preia controlul asupra companiei Daewoo, declarand datorii de peste 70 miliarde dolari. Kim paraseste Coreea in octombrie 1999, iar dupa o luna trimite un mesaj de adio angajatilor sai. "Voi accepta pedepsa pe care o merit pentru a plati pentru ceea ce am facut", a declarat Kim presei saptamana trecuta, la intoarcerea sa in tara dupa o autoexilare de aproape sase ani.

Cardiac si intr-o stare de sanatate grava, fostul patron este acuzat de a fi majorat ilicit activele grupului cu 41 de miliarde dolari pentru a obtine un imprumut de 9,9 miliarde dolari.

El va fi judecat si pentru deturnare de fonduri de aproape 20 de miliarde dolari. Prabusirea Daewoo s-a resimtit si in Romania. Fabrica Daewoo de la Craiova, alaturi de fabricile Daewoo din Polonia si Ucraina, nu au fost incluse in acordul de vanzare a unor active ale Daewoo Motor catre General Motors si Korea Development Bank. Noua companie GM Daewoo Auto & Technology Co. (GM Daewoo) a declarat ca nu este interesata in acest moment de fabrica de la Craiova.

In plus, daca nu se va schimba nimic pana atunci, oficialii GM Daewoo spun ca dreptul fabricii de la Craiova de a folosi numele Daewoo expira in octombrie 2005, atunci cand GM Daewoo va inceta sa livreze colectii CKD pentru aceste fabrici. Statul roman detine 49% din actiunile Daewoo Automobile Romania.

Averea