Falimentul privit ca solutie

Marti, 31 Martie 2009, ora 10:01
1259 citiri
Falimentul privit ca solutie

Actiunile constructorului american General Motors s-au depreciat cu aproape 30%, luni, dupa ce guvernul Statelor Unite a respins cererea de ajutor financiar si a anuntat ca falimentul ar fi cea mai potrivita solutie pentru restructurarea companiei, relateaza Reuters.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a spus luni ca nu este exclus ca grupurile auto General Motors si Chrysler, aflate in dificultate financiara, sa intre in faliment, pentru a se restructura, relateaza AFP.

De asemenea, administratia Obama a cerut explicit demisia directorului executiv al companiei, Rick Wagoner, si a fost de acord sa finanteze operatiunile GM numai pentru urmatoarele 60 de zile, in timp ce ar trebui pus la punct un nou plan de restructurare, refuzand cererea pentru alte imprumuturi de peste 16 miliarde dolari.

Actiunile Ford Motor Co s-au depreciat, de asemenea, cu 16%, la 2,39 dolari/actiune, in timp ce cotatia titlurilor producatorilor de piese de schimb auto a coborat, in contextul ingrijorarilor asupra unui posibil faliment al GM, cel mai mare producator auto american. Actiunile GM s-au depreciat cu 29%, la 2,57 dolari/actiune, la bursa din New York.

Analistul Robert Schulz, din cadrul agentiei de evaluare Standard & Poor's, a declarat ca riscul unui faliment al companiilor GM, Ford si Chrysler LLC este destul de ridicat.

General Motors a cerut ajutor suplimentar de 16,6 miliarde dolari, dupa ce a primit 13,4 miliarde dolari din luna decembrie. Chrysler a mai cerut 5 miliarde dolari, dupa ce a primit 4 miliarde dolari. Ambele trebuiau sa dea dovada de progrese pana la sfarsitul acestei luni.

Presedintele Barack Obama a declarat ca situatia din sectorul auto a fost cauzata de "greselile de gestionare" comise atat de productatorii auto, cat si de guvern.

Acesta a anuntat o serie de masuri pentru cresterea vanzarilor in sectorul auto din Statele Unite, favorizand achizitionarea de autoturisme ecologice.

"Nu putem si nu trebuie sa lasam industria auto americana sa dispara", a promis presedintele, in timp ce a prezentat masurile de ajutorare a sectorului.

Totusi, Obama a avertizat ca "sunt anumite locuri de munca care nu pot fi pastrate si fabrici care nu vor fi redeschise", in timp ce "GM si Chrysler au in fata alegeri dificile".

Declaratiile presedintelui vin in contextul in care grupul de lucru pentru sectorul auto, al administratiei Obama, a anuntat luni ca "cea mai buna sansa de supravietuire a General Motors si Chrysler ar fi sa intre sub incidenta legilor aplicate institutiilor falimentare", care le-ar permite sa se restructureze sub supraveghere judiciara.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#faliment, #ford, #general, #motors, #obama, #solutie , #stiri General Motors