Fabricile Opel vor avea in sfarsit un cumparator

Luni, 20 Iulie 2009, ora 10:51
1106 citiri
Fabricile Opel vor avea in sfarsit un cumparator

Azi este termenul-limita pentru depunerea ofertelor imbunatatite de preluare a concernului german de catre Magna International, grupul RHJ International si Beijing Automotive Industry Holding. Cu toate ca autoritatile germane ii prefera pe canadienii de la Magna, oficialii General Motors, nemultumiti de oferta propusa, ar putea alege un alt castigator.

Autoritatile germane, care au fost de acord sa sprijine Opel cu 1,5 miliarde de euro, sunt in favoarea ofertei prezentate de Magna. „Chiar daca grupul de investitii RHJ este dispus sa renunte la mai putin de 10.000 de locuri de munca la uzinele GM din Europa, comparativ cu cele 11.000 propuse de Magna, nu inseamna ca oferta lor este mai atractiva“, a declarat ministrul german adjunct al Economiei, Jochen Homman.

Cu toate ca au fost declarati favoriti de catre statul german la 30 mai, canadienii de la Magna nu sunt si preferatii General Motors.

Problema principala o reprezinta parteneriatul dintre Magna si OAO Sberbank, cea mai mare banca de investitii din Rusia, dar si cu producatorul de automobile, GAZ, in spatele caruia se afla omul de afaceri rus Oleg Deripaska. Practic, prin investitiile propuse, participatia GM la uzinele Opel din Rusia s-ar reduce mai mult decat era stabilit initial, spun surse citate de Bloomberg, ceea ce ar dilua puterea de decizie a constructorului american.

Odata ce ofertele finale si concluziile GM vor fi prezentate oficialitatilor germane, acestea vor trece la analizarea lor impreuna cu Comisia Europeana.In plus, General Motors va trebui sa inainteze ofertele finale si Trezoreriei americane, intrucat statul controleaza, in prezent, 60,1% din concern.

Grupul RHJ vrea sa ii convinga pe nemti

Unul dintre principalii contracandidati ai Magna, grupul belgian RHJ, s-a angajat ca va readuce Opel pe profit pana in 2011 si ca nu va inchide uzinele Vauxhall, detinute de GM in Marea Britanie.

In oferta imbunatatita, RHJ renunta la inchiderea unei uzine din Germania, relateaza Reuters. In plus, acesta a solicitat guvernului de la Berlin garantii de 3,8 miliarde de euro, mai putin decat Magna, care a cerut 4,5 miliarde de euro. Belgienii au in vedere si rambursarea pana in 2015 a imprumuturilor Opel, garantate de guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#beijing, #magna, #opel, #rhj , #stiri General Motors