Darian va evalua Automobile Craiova, in vederea privatizarii

Joi, 24 Mai 2007, ora 11:50
1417 citiri

Compania de evaluare Darian Rom Suisse Cluj-Napocaa castigat licitatia organizata de AVAS pentru evaluarea Automobile Craiova in vederea privatizarii.

"Procesul de evaluare va fi complex, el presupunand evaluarea pachetului majoritar de actiuni detinut de AVAS la Automobile Craiova, care include practic si participatiile statului in cadrul companiilor Daewoo Automobile Romania si Mecatim Timisoara", a declarat intr-un comunicat Adrian Crivii, directorul general al Darian.

Contractul dintre AVAS si Darian va fi semnat dupa expirarea termenului de cinci zile de depunere a eventualelor contestatii si dupa solutionarea acestora, iar procesul de evaluare este preconizat sa dureze circa 30 de zile.

Ponderea ofertei tehnice a fost de 75%, iar cea a ofertei financiare de 25%.

Directorul general al Automobile Craiova, Lucian Lutaru, a precizat pentru Mediafax ca Darian a obtinut cel mai bun punctaj pentru oferta tehnica, iar celalalt concurent, Romanian Expert Consulting, a avut o oferta financiara mai buna, dar a intrunit un punctaj general mai redus

Darian a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de peste doua milioane de euro in 2006, de doua ori mai mare fata de nivelul din 2005, si are o cota de piata estimata la peste 20%.

AVAS a publicat, in urma cu o sptamana, anuntul de privatizare a societatii Automobile Craiova, care controleaza Daewoo Automobile Romania, si asteapta pana la 5 iulie oferte pentru pachetul de actiuni reprezentand 72,4 la suta din capitalul social. Producatorii americani General Motors si Ford, precum si firma rusa JSC Russian Machines, parte a unui grup detinut de magnatul Oleg Deripaska, si-au exprimat deja interesul pentru preluarea uzinei auto.

Totodata, Guvernul a anuntat, la finele saptamanii trecute, ca Automobile Craiova va fi vanduta, in cazul unui punctaj egal al firmelor participante, investitorului care a oferit cel mai mare pret pentru actiuni, suma care va trebui platita in termen de zece zile de la semnarea contractului sau, dupa caz, de la data indeplinirii tuturor conditiilor.

Cei care doresc sa preia Automobile Craiova vor trebui sa prezinte un plan de afaceri, pe o perioada de patru ani, in care sa mentioneze elementele tehnice, economico-financiare, sursele de finantare si dezvoltarea pietei. Cea mai buna oferta va fi selectata de catre Comisia de privatizare prin aplicarea grilei de punctaj.

Strategia de privatizare a Automobile Craiova prevedea initial vanzarea intregului pachet de actiuni detinut de AVAS (72,4%), impreuna cu participatia SIF Oltenia (22,06%), precum si cea a celorlalti actionari minoritari care isi exprima intentia de a vinde actiunile.

Automobile Craiova detine 49 la suta din fabrica Daewoo Craiova, restul titlurilor fiind detinute chiar de catre uzina. Daewoo Automobile a rascumparat anul trecut actiunile detinute de compania coreeana Daewoo Motor la uzina, pentru 60 de milioane de dolari. Contractul de transfer al participatiei de 51 la suta si tranzactia creantelor, intre Daewoo Motor Co si Daewoo Automobile Romania, a fost semnat in luna august 2006.

Potrivit unor analisti din piata auto, valoarea companiei este de aproximativ 800 milioane euro, avand in vedere investitiile de cateva sute de milioane de dolari efectuate la Daewoo Craiova, astfel ca statul poate primi peste 500 de milioane de euro pentru participatia sa de 72,4 la suta.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...