Cum ne cuceresc robotii? Intai ne "fura" joburile

Vineri, 18 Martie 2011, ora 11:40
2793 citiri
Cum ne cuceresc robotii? Intai ne "fura" joburile

Asa cum a dovedit si Watson, supercomputerul construit de IBM, robotii au devenit aproape la fel de inteligenti ca oamenii. Fac mai putine greseli si nu se plictisesc niciodata. Pana in 2013, 1,2 milioane de unitati robotizate vor lucra in intreaga lume.

In momentul de fata, robotii pot sa analizeze documente sau sa elibereze medicamente, potrivit Business Insider.

Iata cateva meserii pe care le vor prelua robotii, in scurt timp.

Robotul-farmacist

Centrul medical care tine de Universitatea din California a deschis deja doua farmacii complet automatizate.

Odata ce computerele primesc retetele de la doctorii sau farmacistii din Universitate, aleg si impacheteaza medicamentele cerute.

Noul sistem a furnizat deja 350.000 de retete fara nicio greseala.


Avocatul

In loc sa platesti o armata de avocati care sa-ti analizeze documentele, in scurt timp vei putea folosi un soft care poate face acelasi lucru intr-o fractiune de secunda si la un pret mult mai bun.

O companie din Palo Alto a dezvoltat un program care a analizat pana acum 1,5 milioane de documente, din punct de vedere legal, pentru 100.000 de dolari.

"Oamenii se plictisesc, citirea atator documente le da dureri de cap. Computerele nu au astfel de probleme", spun reprezentantii companiei.

Soferul

Google a anuntat in toamna ca vrea sa dezvolte o masina care se conduce singura, pentru a-i ajuta pe oameni sa reduca din timpul petrecut in trafic si stresul aferent.

Avand supraveghetori umani pe scaunul din dreapta, sapte masini au condus 1600 de kilometri fara a fi nevoie de interventia pasagerului uman.

Alti 200.000 de km au fost parcursi cu scurte momente de ajutor din partea omului aflat la bord.

Astronautul

Robonaut 2 este cel mai recent android dezvoltat de NASA, in parteneriat cu General Motors. Este echipat cu o serie intreaga de senzori si, la inceput, va avea grija de curatenia pe statiile spatiale.

NASA are de gand sa dezvolte un astfel de robot capabil sa iasa in spatiu, pentru a ajuta la repararea navelor sau pentru a face experimente stiintifice in spatiu.

Functionarul, casierul, bibliotecara sau vanzatoarea

Companiile se afla tot timpul in cautarea unei formule magice care sa le ajute sa vanda mai multe produse, dar totusi sa aiba mai putini angajati.

Bancomatele reduc nevoia de casieri, asistentii virtuali raspund la telefoane 24 de ore din 24.

Masinile self-service, de tipul automatelor de mancare si cafea, au tranzactionat produse in valoare de 740 de miliarde de dolari in 2010.

Pana in 2014, cifra ar putea sari de 1.100 miliarde de dolari.

Soldatul



Desi va mai dura putin pana cand soldatii vor fi inlocuiti de roboti luptatori, armatele se indreapta catre acest viitor. Masinariile sunt folosite deja la misiuni de recunoastere.

MAARS (modular advanced armed robotic systems) a fost folosit de armata americana in Iraq.

Este un robot echipat cu monitorizare prin satelit, poate fi programat sa traga in inamici, sa deschida usi si sa ajute soldatii raniti.

Robotul care salveaza vieti

Dupa cutremurul din Japonia, tsunami-ul care i-a urmat si criza nucleara care e departe de a se fi incheiat, oamenii de stiinta japonezi si-au pus robotii in slujba autoritatilor pentru a ajuta la salvarea victimelor.

Un astfel de robot are forma unui sarpe, pentru a putea patrunde in spatiile stramte, fiind dotat cu o camera video, pentru a observa supravietuitorii de sub daramaturi.

Probleme pe piața muncii. Oferta de joburi, la cel mai mic nivel din Europa, deși șomajul este peste 5%
Probleme pe piața muncii. Oferta de joburi, la cel mai mic nivel din Europa, deși șomajul este peste 5%
România se numără printre statele europene unde rata locurilor de muncă vacante era sub 1% anul trecut. Prin contrast, țara noastră este la mijlocul clasamentului când vine vorba de rata...
Competențele pe care le caută angajatorii. Ce cunoștințe devin cruciale în următorii cinci ani
Competențele pe care le caută angajatorii. Ce cunoștințe devin cruciale în următorii cinci ani
Angajatorii din România consideră că aptitudinile digitale vor fi cele mai căutate în următorii ani. O parte dintre firme vor ca angajații să fie mai familiari cu inteligența artificială....
#roboti, #joburi, #cutremur japonia, #supercomputer, #locuri de munca, #bancomate , #stiri General Motors

Curs valutar

1 EUR = 4.9752 RON

-0.0007

1 USD = 4.5471 RON

-0.0050
  1. Veste bună pentru posesorii de televizoare smart marca Samsung. Ce va oferi producătorul de acum încolo
  2. Galaxy S25 aduce schimbări majore de design: Ce va fi diferit la noile flagship-uri Samsung
  3. Capitolele la care Google Maps este depășit de Waze. Lupta celor doi giganți de navigație
  4. Samsung a lansat cel mai ieftin telefon echipat cu ecran AMOLED. Care este prețul extrem de avantajos
  5. Inteligența artificială este disponibilă și pe WhatsApp. Ce pot face acum utilizatorii cu noul „asistent personal” de la Meta
  6. Samsung ar putea veni cu o schimbare importantă pentru noul model Galaxy S25
  7. Google Maps primește o funcție pe care aplicațiile de navigație o aveau de mai bine de un an. Cum îi va ajuta pe utilizatori
  8. Ce trebuie să știți despre diferențele între iPhone 16 din România și cel din SUA. De ce, uneori, un telefon din străinătate nu este cea mai bună soluție
  9. Atenție la aspiratoarele robot! Hackerii pot accesa camera video și microfonul de la distanță. Ce model este afectat
  10. Cea mai comună metodă prin care hackerii fură date sensibile. La ce trebuie să fie deosebit de atenți românii când primesc un email