Banci americane fortate sa returneze ajutorul de stat

Vineri, 06 Martie 2009, ora 09:31
2064 citiri
Banci americane fortate sa returneze ajutorul de stat

Doua banci americane sunt fortate de legislatori sa returneze banii pe care i-au primit in cadrul programului TARP de protectie impotriva activelor toxice.

Northern Trust Corp si US Bancorp au primit fonduri in valoare de 8,2 miliarde de dolari. Northern Trust Corp s-a facut vinovata de organizarea unor concerte pentru clienti, dar si cheltuieli cu mancare scumpa in cadrul unui turneu de golf, informeaza Reuters.

"Publicul are dreptul de a fi foarte dur in anlizarea modului in care beneficiarii fondului TARP aleg sa foloseasca banii primiti", a declarat presedintele comisiei de supraveghere.

Cele doua banci au declarat ca vor plati inapoi sumele in cel mai scurt timp posibil. Bancorp si-a redus dividendele cu 88 procente pentru a putea economisi 2,6 miliarde pe an.

O alta comisie de supraveghere, de data aceasta a activitatii General Motors, se indoieste de capacitatea companiei de a supravietui actualelor probleme si de a nu ajunge in faliment, conform Moneycentral, in conditiile in care compania ar avea nevoie de inca 30 miliarde de dolari pentru restructurari.

Actiunile GM au scazut cu 17% la primirea vestii de catre investitori.

Reprezenantii GM au declarat, de asemenea, ca propriii creditori solicita plata a peste 6 miliarde de dolari, pe fondul ingrijorarii crescande privind soarta producatorului auto, pentru a permite GM sa solicite ajutor suplimentar din partea guvernului.

Compania trebuie ca, pana la sfarsitul lui martie, sa finalizeze discutiile cu posesorii de obligatiuni emise de GM, dar si cu United Auto Workers, care solicita reducerea datoriei General Motors catre acestia. Aceasta este o conditie necesara pentru ca GM sa se poata adresa din nou comisiei guvernamentale de supraveghere, in vederea solictarii unui nou ajutor financiar.

In Europa, Comisia Europeana a solicitat statelor pe al carui teritoriu General Motors desfasoara activitati, sa-si coordoneze reactia in fata crizei gigantului american. Germania, insa, s-a aratat rezervata fata de solictarea de ajutor financiar facuta de GM.

Propunerea pentru organizarea unui mini-summit vizand problemele GM a venit in aceeasi zi in care auditorii GM si-au exprimat dubii privind capacitatea de supravietuire a companiei, informeaza Deutsche Welle.

"Avem nevoie de o piata comuna si nu de una pur nationala", a declarat responsabilul pentru industrie din cadrul Comisiei Europene. "As vrea sa stiu ce gandesc reprezentantii fiecarui stat membru pe al carui teritoriu GM desfasoara activitati".

Ministrul economiei din Germania, Karl-Theodor zu Guttenberg, a contestat valabilitatea unui astfel de summit explicand ca discutiile s-ar putea purta doar daca GM si-ar face publice intentiile si planurile legate de activitatiile sale in Europa.

Guvernul german inca analizeaza solicitarea ajutorului de 3 miliarde de euro pe care Opel l-a cerut guvernelor europene. Ministrul german de finante, Peer Steinbrueck, e declarat ca planul de restructurare realizat de conducerea Opel nu asigura o baza adecvata pentru deciziile politice. Ca urmare, guvernul german a anuntat Opel ca are nevoie de timp pentru a putea lua o decizie.

 

#banci, # returnare, # ajutor stat, # gm, # opel , #stiri General Motors