Peugeot-Citroen cumpara Opel/Vauxhall de la GM. Anuntul starneste panica in randul angajatilor din Marea Britanie

Luni, 06 Martie 2017, ora 11:06
7719 citiri
Peugeot-Citroen cumpara Opel/Vauxhall de la GM. Anuntul starneste panica in randul angajatilor din Marea Britanie
Foto: Autocar.co.uk

Dupa aproape 9 decenii de prezenta continua pe piata europeana, americanii de la General Motors par decisi sa rupa legaturile cu vechiul continent, lichidand operatiunile financiare de aici, odata cu vinderea brandului Opel/Vauxhall.

PSA Group, proprietarul marcilor Peugeot-Citroen, va cumpara Opel/Vauxahll contra sumei de 2,2 miliarde de euro, devenind in acest fel al doilea mare producator auto din Europa, dupa Volkswagen, informeaza BBC.

Anuntul oficial al tranzactiei a fost facut de Carlos Tavares, presedintele Consiliului de Administratie al PSA Group, care a mentionat si ca producatorul auto francez intentioneaza "sa respecte promisiunile facute angaatilor de catre GM".

Cu toate acestea, in fabrica Vauxhall din Marea Britanie starea de agitatie in randul angajatilor este la cote maxime, liderii de sindicat temandu-se de posibile reduceri de personal in urma schimbarii patronilor.

Planurile executivilor de la PSA Group includ economii anuale de 1,8 miliarde de euro pana in 2026, iar acest lucru da fiori celor 4.500 de muncitori britanici angrenati in productia masinilor Vauxhall.

Pentru acestia, saptamanile de negociere intre cele doua firme au fost "pline de nervi", dupa cum admit sindicalistii din cadrul Unite.

Pana acum, Len McCluskey, secretar general al sindicatului Unite, se declara multumit de modul in care au decurs discutiile cu reprezentantii PSA, dar vrea o implicare mai mare din partea oficialilor britanici.

"Vom cere guvernului sa ia loc la masa negocierilor, asa cum fac guvernantii din Franta si Germania, pentru a asigura sprijinl necesar pentru muncitorii din industria auto in aceste vremuri tulburi", a precizat McCluskey.

In acelasi timp, profesorul Peter Wells, de la Cardiff Business School, se arata pesimist in ceea ce priveste sansele angajatilor din fabricile GM din Marea Britanie de a-si pastra slujbele, in contextual in care PSA se confrunta deja cu supracapacitate in fabricile de pe continent.

"Tavares a anuntat economii de aproximativ 2 miliarde dolari, asa ca de undeva va trebui sa taie. PSA va intra in posesia unei mosteniri urate, iar din aceasta va trebui sa faca o afacere viabila pe care sa o orientweze spre viitor", a apreciat profesorul galez, referindu-se la tranzactia anuntata de cele doua companii auto.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#tranzactii marci auto, #companii auto, #industria auto Europa, #fabrici Opel Vauxhall Marea Britanie, #concedieri Opel , #Joburi