UE, 4 kg de DEEE-uri pe cap de locuitor la finele lui 2008

Vineri, 29 Iunie 2007, ora 13:07
1046 citiri

Directiva Europeana adoptata la noi in tara in 2005 privind colectarea deseurilor electrice si electronice (DEEE) prevede ca la finele anului 2008 in Romania sa fie colectate patru kilograme de DEEE-uri pe cap de locuitor, au declarat reprezentantii Ministerului Mediului.

In prezent la nivel european sunt colectate pana la sase kilograme de DEEE-uri pe cap de locuitor, iar pana la sfarstul anului 2007, Directiva Europeana referitoare la responsabilitatile producatorilor, importatorilor, distribuitorilor si comerciantilor prevede ca Romania sa colecteze 3 kg de DEEE-uri pe cap de locuitor.

Legislatia UE impune producatorilor sau importatorilor de echipamente electronice sa finanteze preluarea si reciclarea DEEE-urilor colectate la punctele municipale. In prezent in Romania exista 215 centre de colectare la nivel national dintre care sunt functionale 145.

Asociatia Romana pentru Reciclare (RoRec) a anuntat vineri debutul activitatii de gestionare a DEEE-urilor, colectarea va incepe pe1 iulie. Valorile timbrului verde stabilite de RoRec cu TVA inclus sunt 15 lei pentru electrocasnice mari (masini de spalat vase, etc.), 8 lei pentru hote electrice, ventilatoare, 29 de lei pentru frigidere pana la 250 de litri capacitate neta si instalatii de aer conditionat, 37 de lei frigidere de peste 250 litri capacitate neta, 6 lei aspiratoare si roboti de bucatarie, 2 lei restul electrocasnicelor mici si electronicelor de consum, 4 lei combine muzicale, unelte electrice, 21 lei televizoare cu plasme, 8 lei LCD-uri.

De asemenea, Asociatia Recolamp va incepe gestionarea deseurilor din surse de iluminat (lampi), pentru care a stabilit un "timbru verde" de 0,9 lei fara TVA. Fondatorii Recolamp sunt companiile Philips, Osram, General Electric si Narva.

Eco Tic este prima asociatie care a obtinut licenta de operare in domeniu de la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)