Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Starea economiei romanesti din perspectiva saptamanalului german Focus

Starea economiei romanesti din perspectiva saptamanalului german Focus

Dupa crizele din Ungaria si Ucraina apar scenarii de cosmar pentru restul tarilor central si est-europene, in care pana nu demult indicele de crestere economica evolua rapid si pozitiv. Acum insa, expertii se tem ca si Romania este pe punctul de a intra in liga marilor insolventi, victime ale unui management catastrofal.

Un singur pas desparte adeseori varful de prapastie. Din putina neatentie sau din prea multa incredere, pasul poate fi fatal. Ceea ce alpinistii stiu dintotdeauna, refuza sa afle politicienii.

O economie solida nu se construieste de azi pe maine si nici nu poate depinde exclusiv de investitii straine. Principii simple de teorie economica au fost pur si simplu ignorate la Bucuresti, se arata intr-o analiza publicata de binecunoscutul saptamanal german "Focus".

E drept ca, in momente de criza, precum cel care afecteaza acum intreaga lume, responsabilii romani nu sunt singuri.

Omologii de la Budapesta sau cei de la Kiev au recunoscut cat de grava este situatia si au apelat la instrumente de ajutor financiar europene sau internationale. Dar ei nu sunt in campanie electorala. Si de aceasta data, in Romania, interesele politice mascheaza realitati economice.

Ca si in alte tari din zona, trecerea de la economia centralizata la cea de piata a necesitat capital extern.

Investitorii au indentificat rapid des invocatele avantaje ale centrelor de productie din est si au transferat tehnologii, know-how, dar mai ales capital catre "noii europeni". Combinatia s-a dovedit a fi eficienta atat timp cat vesticii afaceristi beneficiau de acoperire financiara.

Acum insa, criza i-a lovit puternic pe occidentali, iar bancherii - altadata foarte generosi - se vad nevoiti sa isi recupereze capitalul tocmai din tarile in care il transferau fara nici un fel de teama.

Produsele fabricate in est, dar destinate vestului, nu mai au cautare pe o piata in care cumparatorii prefera sa economiseasca bani albi pentru zile negre. Ucraina si Ungaria au devenit deja oile negre ale turmei aflate intr-o permanenta transhumanta intre trecutul mentalitatii rasaritene si viitorul unui stil de viata occidental.

Prea multe credite pentru consumatori, prea putina incredere in forint si prea mare certitudinea in stabilitatea valutelor consacrate, precum euro sau dolar. Ungurii si-au dorit un nivel de trai cu mult peste posibilitatile reale.

Nota de plata este cu atat mai amara cu cat ea va reveni salariatilor. Nu mai putin de 50.000 de oameni ar putea fi concediati in 2009, daca firme precum Audi sau General Electric renunta la centrele de productie din zona. Ucrainienii platesc si ei tribut nelinistilor politice din ultimii ani cuplate cu cresterea rapida a datoriilor externe.

In situatii de criza, Fondul Monetar International sau alt fel de fonduri, precum cele europene de coeziune, pot fi o solutie.

Conditiile impuse de "donatori" nu sunt deloc simple. State sud-americane, dar mai ales Argentina, atesta ca fiecare forma de ajutor are si partea ei de interese. inapoi in Europa.

Instrumentele de care dispune Bruxellesul pentru a incetini criza pot fi eficiente, daca aparatul birocratic va permite o alocare rapida. Dar si asa, Romania ramane o problema, atat timp cat nu doar politicienii, ci si multi economisti refuza sa recunoasca adevarata fata a crizei.

Romanii, ca si statul, se indatoreaza peste posibilitati. Spirala crizei accentueaza efectul negativ. Cea mai noua prognoza aseaza Romania, alaturi de Bulgaria si Statele Baltice pe aceeasi treapta cu Ungaria si Ucraina in topul insolvabilitatii. Budapesta si Kievul au actionat, inca la timp. Bucurestiul prefera sa astepte. Sa nu fie prea tarziu. (DEUTSCHE WELLE)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1963 ori