O companie din SUA va investi 300 mil. dolari in Romania

Joi, 25 Februarie 2010, ora 15:22
1811 citiri
O companie din SUA va investi 300 mil. dolari in Romania

O companie americana va investi in "viitorul apropiat" in Romania aproximativ 300 milioane dolari, in sectorul echipamentului industrial, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, in care se arata ca anuntul a fost facut de ambasadorul SUA in cadrul unei intalniri cu ministrul Economiei.

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, s-a intalnit, marti, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark H. Gitenstein, precizeaza Mediafax.


"In cadrul discutiilor, au fost analizate stadiul relatiilor economice bilaterale si domeniile de interes pentru cresterea investitiilor SUA in Romania. Ambasadorul american a precizat ca interesul companiilor americane pentru piata romaneasca se mentine constant, in viitorul apropiat o noua companie americana urmand sa investeasca circa 300 milioane de doalri in Romania, in domeniul echipamentului industrial", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).


Contactat de MEDIAFAX, Adriean Videanu a afirmat ca, pe langa compania la care se fererea Gitenstein, sunt mai multe firme americane care vor sa investeasca in Romania, inclusiv in productia de energie.


Ministrul nu a oferit detalii privind numele companiilor interesate sa investeasca in Romania.


La randul sau, Videanu i-a prezentat lui Gitenstein proiectul de restructurare a sectorului energetic din Romania, prin crearea societatilor Hidroenergetica si Electra.


Totodata, Videanu a prezentat actiunile Guvernului pentru imbunatatirea mediului de afaceri, reducerea procedurilor birocratice, crearea unei fiscalitati atractive, precum si dorinta ca un numar cat mai mare de companii americane sa investeasca in Romania.


In luna ianuarie, grupul american General Electric a incheiat cu Nuclearelectrica, operatorul singurei centrale nucleare din Romania, un contract pe opt ani prin care va furniza servicii de mentenanta pentru reactoarele nucleare 1 si 2 ale centralei de la Cernavoda.


Acordul are o valoare de pana la 146 milioane dolari.


La acea data, Gitenstein a afirmat ca grupul General Electric este interesat sa furnizeze echipamente pentru reactoarele nuclare 3 si 4 de la Cernavoda, proiect evaluat la patru miliarde de dolari.


Totodata, o delagatie formata din reprezentanti ai mai multor companii americane s-a aflat, in luna septembrie a anului trecut in Romania.


Ambasada SUA a comunicat la acea data ca firmele cauta oportunitati de participare la construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, precum si a constructiei in viitor a unei noi centrale nucleare.


Printre companiile americane s-au numarat AMEC, Autodesk, Babcock and Wilcox, CH2M Hill, Froehling and Robertson, Hill International, Honeywell, Mathey Dearman, NuScale Power, Trax International si Westinghouse.

 

#energie, # companie, # sua, # investitii, # romania , #stiri General Electric