Nuclearelectrica si General Electric vor semna un contract de 120 mil dolari

Duminica, 17 Ianuarie 2010, ora 23:21
1767 citiri
Nuclearelectrica si General Electric vor semna un contract de 120 mil dolari

Compania de stat Nuclearelectrica, al doilea producator de electricitate din Romania, si General Electric vor semna marti, 19 ianuarie, un contract de 120 milioane dolari, pentru mentenanta la turbinele si generatoarele celor doua Unitati de la Cernavoda, a declarat pentru NewsIn Pompiliu Budulan.

"Contractul-cadru in valoare totala de circa 120 milioane dolari este pe o durata de opt ani. Astfel, General Electric va asigura mentenanta la turbinele si generatoarele celor doua Unitati de la Cernavoda", a mentionat directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan.

Totodata, Nuclearelectrica si-a planificat pentru acest an investitii de circa 500 milioane lei, valoare asemanatoare cu cea din 2009, respectiv aproximativ 520 milioane lei.

"Investitiile planificate pentru 2010 vor fi facute in extinderea, reabilitarea si modernizarea unor capacitati existente, pentru achizitia de apa grea la Unitatile 1 si 2 de la Cernavoda, in depozitele de combustibili, in centrul de agrement din Cernavoda, precum si pentru dublarea capacitatii de fabricatie a combustibilului nuclear", a precizat Pompiliu Budulan.

Directorul general al Nuclearelectrica a mai spus ca finantarea pentru aceste investitii provine din surse proprii si fonduri de la bugetul de stat. Producatorul de electricitate Nuclearelectrica are in prezent circa 2.200 de angajati.

Dintre acestia, circa 1.700 sunt cei de la cele doua unitati nucleare de la Cernavoda. Nuclearelectrica, detinuta de stat, este al doilea mare producator de energie electrica din tara, acoperind circa 18% din necesarul de energie electrica, dupa Hidroelectrica si inaintea celor trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova).

Nuclearelectrica a fost infiintata in 1998 si detine cele doua unitati ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti. Reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda au fiecare instalata o putere de circa 700 MW.

Alte doua reactoare urmeaza sa fie construite si puse in functiune dupa 2016, cu o putere instalata asemanatoare. Cele doua reactoare folosesc tehnologie de tip CANDU (CANadian-Deuterium-Uranium). Reactorul nuclear este o instalatie cu ajutorul careia se controleaza reactia nucleara de fisiune in lant, in scopul utilizarii energiei termice rezultate.

Componentele unui reactor sunt: combustibil nuclear (fascicule de uraniu), moderatorul si agentul de racire (care este apa grea, in ambele cazuri, dar cu parametrii diferiti, la temperaturi si presiuni diferite).

#nuclearelectrica, #general electric, #generatoare , #stiri General Electric