INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE: Compania de energie nucleara a Rusiei descopera afaceri profitabile in Iran si in alte parti ale lumii

Vineri, 08 Iunie 2007, ora 12:47
928 citiri

INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE, 8 iunie 2007 - Compania rusa de energie nucleara, Atomstroyexport, a fost criticata pentru ca a ajutat Iranul sa isi construiasca programul nuclear. Dar acest proiect nu ii afecteaza oportunitatile de afaceri.Fosta ramura a ministerului sovietic de energie atomica, Atomstroyexport a fost principalul instrument al Kremlinului pentru satisfacerea cererii tot mai mari de energie nucleara, care vine astazi in mare parte de la statele in curs de dezvoltare.

"Suntem martorii unei renasteri nucleare," a declarat Sergei Shmatko, directorul executiv al Atomstroyexport, la sediul companiei din Moscova. "Suntem siguri ca avem o piata."

Atomstroyexport construieste sapte reactoare nucleare - in Iran, China, Bulgaria si India - un numar, pretinde compania, mai mare decat orice alt competitor, in special Westinghouse si General Electric din Statele Unite, Siemens din Germania si Areva din Franta.

Westinghouse are contracte pentru patru reactoare noi in China, dar nu a inceput inca constructia. Compania este asociata sau furnizoare si la alte locatii, precum sase din Coreea de Sud, dar nu este constructorul principal, a declarat prin telefon purtatorul de cuvant Vaughn Gilbert.

Reactoarele proiectate de Westinghouse raman totusi cel mai des intalnite din lume - 45% din reactoarele in functiune.
Pentru strangerea fondurilor si pregatirea lucrarilor, rusii conteaza pe un scenariu cu care nu toata lumea e de acord.

Indiferent de hotararile din Statele Unite, Japonia si Europa, precaute in privinta construirii de noi centrale nucleare, lumea trece printr-un nou ciclu de expansiune a constructiei centralelor nucleare, care aminteste de anii 1960 si 1970, in conditiile in care fiecare natiune cauta o alternativa la combustibilii fosili considerati responsabili pentru incalzirea globala.

26 de centrale nucleare, in proces de constructie

Potrivit Agentiei Internationale de Energie, in acest moment sunt in constructie 26 de centrale nucleare, in state de la Argentina pana la Romania. Dintre acestea, doar doua sunt ridicate in economii dezvoltate - una in Finlanda si una in Japonia.

Totusi, unii experti preconizeaza ca pe viitor cererea va veni de la economiile dezvoltate, inclusiv de la Statele Unite.

Steve Kerekes, purtator de cuvant al Institutului de Energie Nucleara, reprezentand proprietarii si operatorii centralelor nucleare din Statele Unite, a declarat ca in urmatorii 15-20 de ani se vor construi 30 de reactoare noi. Statele Unite au acum 104 reactoare nucleare functionale, mai multe decat oricare alt stat.

Au inceput negocierile

Intre timp, rusii negociaza cu Vietnam, Malaezia, Egipt, Namibia, Maroc, Africa de Sud, Algeria, Brazilia, Chile si Argentina, a declarat Shmatko.

Compania rusa a inceput luna trecuta negocierile pentru un reactor de cercetare in Myanmar, condus de forte militare.

Criticii sustin ca lucrarile companiei ruse la centrala Bushehr din Iran acorda guvernului iranian o justificare pentru imbogatirea uraniului, despre care Statele Unite sustine ca poate fi folosit si ca material pentru explozibil.

Rusii sustin ca reactorul in sine este inofensiv daca este privit separat de efortul de imbogatire a uraniului. Acestia afirma ca locatia din golf respecta tratatele internationale si nu contribuie la proliferarea nucleara.

Atomstroyexport pare nerabdatoare sa se repozitioneze ca o corporatie moderna, cu intindere si interese globale - nu doar ca furnizor de know-how nuclear pentru Iran.

Analistii proliferarii nucleare au fost duri la adresa companiei. Multi spun ca interesele sale limitate au expus inutil Statele Unite, Europa, Israelul si poate chiar Rusia la riscul ca Iranul sa fie capabil intr-o zi sa construiasca o bomba nucleara.

Proiect iranian de 1 miliarde de dolari

Shmatko a spus ca proiectul iranian in valoare de 1 miliard de dolari nici macar nu mai pare profitabil pentru compania sa, din cauza preturilor tot mai ridicate ale otelului inoxidabil si a lipsei de forta de munca inalt calificata in industria nucleara.

Contractul cu Iranul reprezinta doar o mica parte a lucrarilor companiei la nivel global si a centralelor din statele in curs de dezvoltare.

Profit de peste 5 miliarde de dolari in urmatorii doi ani

Atomstroyexport spera sa castige in urmatorii doi ani intre 5 si 10 miliarde de dolari din noile afaceri, a spus Shmatko.
in acest fel, compania incearca sa se delimiteze de imaginea sumbra a dezastrului de la Cernobil din 1986, convingand guvernele straine de progresele tehnologice inregistrate de Rusia de atunci.

Smatko a declarat ca centrala companiei din Tianwan, China, este prima din lume care foloseste o tehnologie anti-topire care capteaza miezul topit de uraniu si il impiedica sa patrunda in pamant.

Intre timp, a spus el, compania dezvolta un nou model pentru pietele emergente. Acesta are o linie de mini-reactoare mai degraba specifice centralelor pentru submarinele nucleare. Acestea sunt ajustate pentru a corespunde capacitatii limitate a retelelor electrice din statele in curs de dezvoltare, a spus el.

Reactoarele industriale produc in media 1 000 de megawati de electricitate, suficient pentru alimentarea a un milion de locuinte. Atomstroyexport a declarat ca va comercializa reactoarele in cadrul categoriei de 300-600 megawati.

Investitorii occidentali cauta modalitati de a paria pe industria nucleara din Rusia.

Rusia promoveaza un model de afaceri care imbina furnizarea energiei nucleare cu contractele de constructie a centralelor si care incearca sa asigure restul lumii ca acel combustibil consumat - un posibil ingredient pentru fabricarea bombelor - este adus inapoi in Rusia pentru depozitare.

"Lumea nu are de ales decat sa dezvolte energia nucleara," a declarat Smatko, fost contabil.

Deocamdata, investitorii pot cumpara obligatiuni Atomstroyexport emise luna trecuta.

Filiala JPMorgan din Rusia s-a numarat printre cumparatori, a declarat Atomstroyexport. Un purtator de cuvant al JPMorgan a declarat ca banca de investitii a detinut doar pentru scurt timp obligatiuni Atomstroyexport si ca acum nu mai are.

Filialele unei alte companii, Tvel, care produce bare combustiate, sunt listate la bursele din Rusia. Citibank detine aproximativ 5% din mina de uraniu Priargunsk, parte a grupului Tvel, potrivit site-ului minei.

Sergei Kiriyenko, fost prim-ministru si directorul agentiei ruse de energie atomica, a declarat pe 31 mai ca guvernul intentioneaza sa consolideze activele nucleare intr-un consortiu controlat de stat - un fel de Gazprom al energiei nucleare - care va fi numit Atomenergoprom.

Compania respectiva va cuprinde nu numai Atomstroyexport si Tvel, dar si mine de uraniu si companii care produc echipament specializat precum centrifuge de gaz pentru imbogatirea uraniului. Filialele vor fi cel mai probabil deschise investitiilor straine, au declarat analistii.

Intre timp ramane un adevarat mister cine detine mai exact Atomstroyexport. Compania este detinuta in proportie de 50,2% si controlata in mod evident de guvernul rus.

Aceia care erau deja preocupati de rolul Rusiei in raspandirea tehnologiei nucleare ar trebui sa se gandeasca la urmatorul aspect: agentia rusa de energie atomica urmareste dezvoltarea unor reactoare construite pe pontoane, care ar putea fi transportate in statele in curs de dezvoltare si conectate la reteaua locala de electricitate, in schimbul unei taxe.

Bloombiz

(Sursa: Rador)